Obvinění architekta soutěž o Karolinu neovlivní

20. duben 2006

Rozhodování o budoucí podobě ostravské Karoliny obvinění městského architekta neovlivní. Developerské projekty budou hodnotit zastupitelé, mají jim ale pomoci i odborníci. Nejasnosti okolo územního plánu vyšly na povrch při přípravě soutěže. Policie architekta obvinila.

Falšování územního plánu - toho se měl podle policie dopustit městský architekt Jaroslav Sedlecký. Muž, na kterého vedení města při přípravě nové podoby Karoliny nejvíce spoléhalo. "Policisté ho obvinili z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny. Změny byly rozeslány vyhrazeným orgánům státní správy v úmyslu, aby byly pokládány za pravé," potvrzuje mluvčí severomoravských policistů Soňa Bradáčová.

Logo

Nejasnosti vyplynuly na povrch už před rokem při přípravě developerské soutěže. Původní územní plán počítal se zelení, pozměněný už se zástavbou. Architekt Sedlecký svou chybu přiznal a nabídl radním svou funkci. Ti ho tehdy odvolat odmítli a odstartovali řádnou změnu územního plánu. Policejní obvinění podle primátora Aleše Zedníka výběr nejvhodnějšího projektu pro zástavbu karoliny neovlivní. Návrhy jednotlivých soutěžících budou hodnotit zastupitelé a na neveřejném jednání pomohou i odborníci. Primátor nevylučuje, že mezi nimi bude i architekt Sedlecký.

"Odborníci z venčí budou přizváni. Nechtěli jsme, aby se dostali do brutálního tlaku ať už uchazečů nebo řekněme některých přívrženců nebo odpůrců určitých řešení. Myslím, že jestliže se pan architekt bude chtít zúčastnit toho, jak budou ty konzultace vypadat a řekne mi svůj názor, tak si myslím, že k němu nebudu hluchý," řekl primátor Zedník.

Město přijímá návrhy na Karolinu do 28. dubna. Během prodlouženého víkendu chce nachystat do foyeru Nové radnice výstavu papírových modelů návrhů jednotlivých developerů.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu