Obyvatelé Frýdeckomístecka nedostali od státu peníze za pozemky

2. duben 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Ministerstvo dopravy se omluví desítkám obyvatel na Frýdeckomístecku, kteří nedostali včas zaplaceno za pozemky, po kterých má vést rychlostní komunikace R48. Starostovi Horních Tošanovic to přislíbil šéf resortu dopravy Jaromír Schling. Zástupci obcí ostře kritizovali postup státu, který občanů neplatil včas a podle nich tak brzdil začátek stavby silnice.

Tím, že stát včas neplatil zhruba 60 lidí za jejich pozemky, po kterých má rychlostní komunikace vést, se zkomplikovaly majetkoprávní vztahy a podle starostů je odložen začátek stavby. Úřední mašinérii, která to způsobila, popsal starosta Horních Tošanovic Petr Martiňák.

Petr Martiňák: Kupní smlouva je klientem podepsaná a po vkladu na Katastrálním úřadu ve Frýdku-Místku či Karviné odchází kupní smlouva na Ředitelství silnic a dálnic do Ostravy. Ti ji postupují na Ředitelství silnic a dálnic v Praze, ti požádají Fond dopravy o uvolnění prostředků finančních. Fond dopravy uvolní prostředky a zašle je na Ředitelství silnic a dálnic v Praze. Pakliže máme tu šanci, že klient má číslo účtu nebo uvedl číslo účtu, odesíláme peníze klientovi na číslo účtu z Ředitelství silnic a dálnic Praha, pakliže to tak není, tak posíláme peníze zpátky na Ředitelství silnic a dálnic Ostrava a ta zase ještě anabázi provádí složenkou výplatu tomu klientovi, takže lhůta 30 dnů, už jenom z téhle podstaty, nemůže být nikdy naplněna.

Starosta Martiňák využil výjezdního zasedání vlády a o celém problému informoval ministra dopravy Jaromíra Schlinga. Ten byl touto zprávou údajně zaskočen.

Petr Martiňák: Pan ministr mi sdělil, že to slyší poprvé, což mě utvrdilo v tom, že ta komunikace mezi Ředitelstvím silnic a dálnic, státním fondem a ministerstvem dopravy opravdu vázne.

Mezi obyvatele, kteří za svůj pozemek nedostali včas zaplaceno, patří i paní Edita Krejžaloková. Tato 68letáí žena svou půdu prodala právě proto, že kupcem byl stát,který ona vnímá jako 100 % záruky poctivého přístupu.

Edita Krejžaloková: My jsme důchodci a také si chceme někam zajet na dovolenou, tak jsme počítali, že ty peníze přijdou. Čekali jsme stále, čekali. Já jsem volala do Ostravy asi 4x. Bohužel ty peníze my jsme počítali, počítali, a ty peníze nepřišly, tak to víte, že už máte všelijaké myšlenky, když sama vidíte, že to je tam podvod. My jsme žádné počítání, že nám mají přijít ty peníze, že nám nechtějí poslat nebo tak nějak.

Starosta Horních Tošanovic Petr Martiňák dodal, že ministr dopravy komplikace kolem vykupování pozemků vnímá jako chybu a chce sjednat nápravu.

Petr Martiňák: Ujistil nás, že dojde k nápravě a všem občanům, kterým došly opožděné platby dojde omluvný dopis s podpisem minimálně generálního ředitele Ředitelství fondů.

Ministr dopravy Jaromír Schling starostovi Martiňákovi potvrdil, že způsob, jakým za pozemky stát platí, je skutečně krkolomný, a že je tento systém nutno změnit. Starosta však říká, že po zkušenostech, které s úřední mašinérií má, vnímá tyto přísliby s notnou dávkou opatrnosti.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu