Obyvatele Poodří trápí komáři přemnožení po červnových deštích

10. červenec 2020 14:44

Problém s komáry řeší v Poodří každý rok. Letos je ale situace ještě o něco horší. Po intenzivních červnových deštích se Odra vylila ze svého koryta. Tůně na polích teď představují ideální líhniště komárů. A lidé v okolních obcích začínají mluvit o kalamitě.

Studénka leží přímo v Chráněné krajinné oblasti Poodří. S komáry se tam setkávají každý rok. Ten letošní je i přesto extrémní.

„Je to úplně jednoznačně dáno srážkami, po kterých se do luk vylila Odra. Vzniklo tak ideální prostředí, ve kterém se larvy rozmnoží. Plocha, kde nejsou predátoři, ryby. Vzniká kalamita jako letos,“ vysvětluje ředitel Správy CHKO Poodří Jan Klečka.

S komáry mohou tamní města a obce bojovat speciálními přípravky. Před jejich aplikací si ale musejí zažádat o povolení u správy CHKO. K  tomu ale dochází až příliš pozdě.

Čtěte také

„Jedinou výjimkou je Studénka, která požádala včas. A i z naší strany preferovaný přípravek používá. Skutečně, pokud obce požádají včas, není problém výjimku vydat,“ dodává Klečka.

Ve Studénce už aplikovali takzvaný larvicid, který hubí larvy komárů. „Máme přesně definované lokality, do kterých lze tento larvicid aplikovat a za jakých podmínek. Máme vyzkoušeno, že tento přípravek funguje,“ vysvětluje starosta Libor Slavík (SNK).

Snížit populaci komárů se rozhodli také v dalších obcích v Poodří. Například v Bartošovicích se po konzultaci s hygieniky rozhodli nasadit plošný postřik alespoň v místech mimo chráněnou krajinnou oblast.

„Samozřejmě musíme respektovat, co se v návodu píše. Když je tam, že se nesmí použít tam, kde je stojatá voda, tak to musíme respektovat,“ dodává starostka obce Kateřina Křenková (KSČM).

Podle ekologů bude i přesto další líheň komárů záviset především na vývoji počasí.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio