Obyvatelé Přednádraží čekali na zástupce radnice marně

23. srpen 2012

Postavili modrý cirkusový stan a čekali. Nájemníci ostravského ghetta, kde stále neteče voda a nefunguje kanalizace, dnes chtěli s představiteli radnice neúnosnou situaci řešit. Radní už ale dříve vzkázali, že nepřijdou, protože jim budovy nepatří. A tak obyvatelé čekali marně, teď plánují, že radnici navštíví sami.

Paní Iveta vychází z modrého cirkusového stanu a v ruce drží stoh papírů. Na dnešek se důkladně připravila.

„Dnes sem měli přijít. Tvrdí, že prý tady nemají žádný pozemek, přitom teď, na čem stojíme, je pozemek města. Když sem nepřišli oni, budeme muset my za nimi,“ říká paní Iveta.

Čtěte také

Jedna návštěva do Přednádraží přece jen dorazila, s harmonikou a bubnem. Třiadvacetiletý Němec se doslechl o problémech v ostravském ghettu, a tak se do Přednádraží vypravil. „Tak jsem přijel a hraji si s dětmi,“ říká s tím, že nechce do složité situace zasahovat, jen chce vidět, jak tady lidé žijí.

Německý aktivista s kudrnatými vlasy se rozhlíží po zničených domech a po lidech, kteří si domů odnášejí příděly pitné vody. Stále neteče, přikyvuje paní Iveta, matka devíti dětí.

„Mám automatku a mám tu výhodu, že tam mám takový ten kastlík, kam sypete prášek. Naliju si tam dva kýble vody a mám vypráno,“ popisuje.

V ostravské sociálně vyloučené lokalitě Přednádraží

Z osmičky, nejzachovalejšího domu v Přednádraží se ozývají zvuky vrtačky. Místní doufají, že vodárny alespoň v jednom domě už brzy pustí vodu. Řemeslník tam proto spravuje vodovod.

Podle Ostravských vodáren a kanalizací to ale hned tak nebude. Čeká se totiž ještě na výsledky laboratorních testů a na posudek soudního znalce.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu