Ochota pomáhat uprchlíkům výrazně klesla. Sběrnému místu chybí hlavně potraviny

16. duben 2022

Už jenom jednotky dárců denně v současnosti přijímá sběrné místo pro Ukrajinu v Ostravě. Po otevření tam přitom chodily i stovky lidí denně. Humanitární materiál ve skladech rychle ubývá, spousta věcí je ale stále potřebných. Jde například o trvanlivé potraviny.

Krátce po otevření sběrného místa na přelomu února a března sem s pomocí chodily stovky lidí denně, teď jsou to jednotky a ubývá také věcí ve skladech.

„V tuto chvíli nejvíce potřebujeme trvanlivé potraviny, potraviny pro děti, mléčnou kojeneckou výživu, přesnídávky,“ popisuje mluvčí ostravského magistrátu Gabriela Pokorná.

Kromě potravin ale chybí i další věci. „Hygienické potřeby, kartáčky na zuby, šampóny, toaletní papír, dětské plenky, vložky, tampóny a další obdobné věci. Schází také jednorázové plastové nádobí,“ dodává mluvčí.

Přestože počty dárců jsou nižší než na začátku válečného konfliktu, tak ostravské sběrné místo navštívilo už více než tři tisíce lidí.

Provozní doba sběrného místa na Wattově ulici 797/17 v Ostravě-Přívoze:

Lidé mohou přispět materiální pomocí od pondělí do pátku v době od 12 do 17 hodin, v sobotu pak v době od 8 do 13 hod, v neděli je sběrné místo uzavřeno.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související