Ochránci přírody a myslivci usilují o stavbu nadchodu pro zvěř přes silnici 56 u Metylovic

19. duben 2023 12:48

Ochranáři přírody by chtěli v Metylovicích nový nadchod pro zvířata. Kolem metylovické hůrky Čupek vede přirozený biokoridor. Zvířata se tam často střetávala s auty. Počet nehod pomohlo snížit oplocení silnice. Plot ale brání v přirozeném průchodu třeba vlkům, prasatům a výjimečně i losům. A když narazí na skulinu v plotu, na silnici se stejně dostanou.

„Je to velmi nebezpečné místo pro zvěř, takže tudy ani ten jelen rozhodně neprojde. Poměrně dlouhý a nízký podchod, je to vlastně propustka odtokové strouhy. Zvěř je zde srážena pravidelně,“ říká Václav Tomášek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Na místě docházelo k častým nehodám. Pomohlo oplocení. To ale zvířatům zkomplikovalo průchod přirozeným migračním koridorem. „Stále jsou zde desítky případů ročně,“ dodává Tomášek.

Čtěte také

Před několika týdny tady auto srazilo vlka. A naposledy hned čtyři divočáky. Mrtvá zvířata na místě sbíral hospodář místní honitby Aleš Pink. Zvěř si podle něho na cestu zvykla a naučila i procházet podél potoků propustky pod cestou. Nejrizikovější pak jsou jarní měsíce, období říje a začátek zimy.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla správce komunikací s mysliveckými spolky a ochranáři průběžně komunikuje. „Snažíme se vyhovět doporučením vhodným v dané lokalitě. U novostaveb automaticky počítáme s pohybem zvěře, proto jsou součástí projektových dokumentací například zvířecí koridory nebo ekodukty,“ dodává Rýdl.

Od roku 2018 připravuje Ředitelství silnic a dálnic nový přechod pro zvěř u mostů u Jablunkova. Stavba má začít příští rok.

Jestli a kdy bude ekodukt i v Metylovicích, zatím není jasné. Řidičům zatím nezbývá, než dát nohu z plynu. Hlavně v noci.

Spustit audio

Související