Ochránci přírody monitorují v Poodří populaci žab

17. květen 2018

Pokud si chcete poslechnout přírodní symfonii třeba i stovek hlasů, zajděte někam k rybníku nebo tůni. Právě teď totiž mají období páření žáby a samci se přitom pořádně předvádějí. Ochránci přírody to využívají ke sledování žabí populace. Na večerní procházku vás teď zveme k rybníkům u Polanky nad Odrou.

„Teď už jsme vlastně u těch kuněk. Jsou tady v tom rákosí,“ říká zooložka Dagmar Metyšová z Agentury ochrany přírody a krajiny z Ostravy, se kterou se procházíme po hrázi mezi rybníky Kačírek a Velký Váček.

„Snažíme se to odhadnout. Když procházíme po břehu, tak se průběžně zastavuju, a v tom úseku odhaduju, jestli slyším 5, 10, 15, 20. Takhle postupně si přidávám po těch úsecích. Tady na tom rybníku to bude kolem dvou stovek,“ vysvětluje.

Rosnička zelená

Z druhé strany slyšíme skokana zeleného. „Kuňky jsou ten jemný chór v pozadí. Ty jsou pořád takové v pohodě, nepředvádějí se. A ti skokani, to je vidět, jak oni prostě začínají konkurovat tím hlasem,“ dodává zooložka.

V tu chvíli kolem projede nějaký rychlík. Žábám to ale nevadí. Podle Dagmar Metyšové se u některých druhů naopak projeví jakási ješitnost, že samečci chtějí být ještě hlasitější než ten vlak, který projel, a začnou se ještě více ozývat.

Zimní rybník u Polanky nad Odrou je domovem pro desítky žab

„Konečně jsme se dočkali hlasu rosničky zelené. Ta se ozývá, až když přijde opravdu tma nebo téměř úplná tma. A slyšíme takové první nesmělé hlasy,“ říká zooložka.

Do úplného setmění zbývá ještě pár minut a my už máme v podstatě sečteno. „Vypadá to, že jsme dnes zaslechli zhruba 60 skokanů, 23 rosniček zelených a zhruba 250 kuněk obecných. Ta čísla se ještě můžou maličko změnit, kdybychom počkali třeba do půlnoci, mohlo by se ozvat ještě o 10 procent víc,“ uzavírá Dagmar Metyšová z Agentury ochrany přírody a krajiny z Ostravy.

autor: Michal Polášek
Spustit audio