Očkování proti klíšťové encefalitidě je nově pro padesátníky a starší zdarma

10. duben 2022

Některé ambulance praktických lékařů v Moravskoslezském kraji zaznamenávají větší zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě. Ta je letos nově pro lidi starší 50 let zdarma. Onemocnění klíšťovou encefalitidou dokáže člověka i na týdny upoutat na lůžko. A jak ukazuje předpověď Českého hydrometeorologického ústavu, aktivita klíšťat už letos začala stoupat.

„Loni jsem měla dvě klíšťata a docela jsem prožívala takové napínavé chvilky, jestli nemám boreliózu, protože už jsem ji jednou měla. A obecně jsem se chtěla nechat naočkovat,“ říká 54letá paní Jana.

Už má za sebou první dávku vakcíny. Riziko onemocnění boreliózou tím sice nesníží, ale věří, že bude více chráněná proti další nebezpečné nemoci, kterou klíšťata přenášejí – proti klíšťové encefalitidě. „Pořád pracuji na zahradě, občas jdu i do toho lesa, nebo jsem na chalupě... Tak jsem si říkala, že aspoň jedna starost nebude,“ dodává.

Zadarmo teď mají očkování proti klíšťové encefalitidě všichni lidi nad padesát. Ambulance praktických lékařů v Moravskoslezském kraji hlásí, že je to znát. „Určitě ano. Jako sestra mohu říct, že očkujeme jakoby ve velkém. Pacienti, když ví, že to mají zdarma, tak se nám hlásí. Teď se to zdvojnásobilo,“ říká sestřička z ambulance praktické lékařky v Ostravě-Porubě na ulici Ludvíka Podéště.

Čtěte také

Zatím mírné zvýšení zájmu zaregistrovali v jedné z ambulancí v Třinci. „U lidí, kteří obecně se nechávají očkovat proti různým nemocem, je to další faktor, který rozhodne, že to neodkládají a že se nechávají očkovat už teď,“ říká lékař Janusz Waloszek.

Česko patří v Unii k zemím s nejvyšším počtem nákaz klíšťovou encefalitidou a zároveň s nejnižší proočkovaností.

Motivaci k očkování se pojišťovny snažily podpořit už v minulých letech, a to v rámci svých preventivních balíčků. „Zájem o očkování na klíšťovou encefalitidu každoročně mírně stoupá. Například v uplynulém roce jsme našim pojištěncům přispěli na toto očkování částkou 32,4 milionu korun, což je meziročně o 816 tisíc korun více,“ říká Elenka Mazurová z České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Klíšťovou encefalitidou ročně onemocní stovky lidí, třeba v roce 2020 to bylo přes 850 případů.

Spustit audio

Související