Od golfu přes prohlídku peřejí až po pěší turistiku. Z nabídky obce Ostravice si vyberou turisté všech věkových kategorií

28. listopad 2018

Ostravice na Frýdeckomístecku je rájem horských turistů. A nejen proto, že je jedním z výchozích míst výšlapu na Lysou horu. Z dalších turistických tras si tam může vybrat prakticky každý, od zdatných turistů po maminky s kočárky.

„Je to tady naše srdeční záležitost, chodíme tady na Lysou horu i jinam do hor na výlet,“ pochvalovala si nedávno důchodkyně Jiřina, která s manželem vyrazila na menší túru do okolí Ostravice.

Právě Ostravice je pro mnoho lidí místem, odkud se vydávají na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd. „Lysá hora je jedním z nejznámějších cílů. Ale pro některé je to tam jak na Václavském náměstí, tak se chodí i na Smrk, který je po Lysé Hoře druhým nejvyšším vrcholem pohoří,“ říká pracovnice infocentra v Ostravici Martina Klímková.

Vodopády Satiny. Kus divoké přírody s křišťálově čistou vodou

Vodopády Satiny

Pro to, abyste viděli vodopády, nemusíte jezdit do vzdálených cizokrajných zemí. Hned několik jich najdete například v Beskydech.

Z Ostravice je to na vrchol po červené značce 8,5 km. „Na trase lidé uvidí pomníky Johna Lennona a Jana Palacha. Nahoře sice není žádné občerstvení, ale jsou tam krásné výhledy a pro sběratele turistických razítek je jedno, které si mohou dát, ukryté,“ dodává Klímková.

Zajímavých možností, kam se z Ostravice vydat, je ale mnohem více.  Pět dalších tras je zakresleno v mapě, která je v nabídce infocentra. Vyznačili je místní lidé v místech, která oni sami považují za nejhezčí. Lidé tak dojdou třeba k chráněným peřejím, k hrázi přehrady Šance, roubené kapličce Čeladné nebo půjdou po stopách Petra Bezruče.

Lysá hora

Nejoblíbenější je podle Martiny Klímkové stezka Po medvědích tlapkách. „Můžete se posadit na vyhlídce na Medvědí skále, občerstvíte se v nejstarší hospodě v Beskydech, to je U Zbuja a můžete se dívat na krásné záběry satinských vodopádů, které patří k nejkrásnějším místům těchto hor. A ke všem máme v našem infocentru vizitky,“ láká k výletům Klímková.

Podle ní trasy nejsou příliš náročné, zvládnou je i rodiny s dětmi. Nejkratší trasa přitom měří 9 km, ta nejdelší skoro 16 km. Trasy přitom mají jen mírné převýšení a mnoho záchytných bodů.

Spustit audio

Související