Od polní kuchyně po chemickou laboratoř. Navštivte nejmodernější vojenské muzeum v Česku - kopie

6. duben 2018

Vojenské muzeum nevzniklo v Králíkách náhodou. V oblasti Králického Sněžníku a Orlických hor najdete nejvíc pozůstatků československého pevnostního systému z let 1935-1938. Expozice muzea vás ale zavedou nejen do historie.

Vojenské muzeum Králíky přibližuje zásadní etapy ve vývoji československé a české armády, ukazuje její výzbroj a výstroj. Je to největší vojenské muzeum ve východních Čechách a armádní techniku můžete při nejrůznějších příležitostech vidět v Králíkách dokonce i v akci. Součástí muzea je totiž předváděcí polygon, s plochou 40 000 metrů čtverečních.

Vojenské muzeum se nachází v místní části města Králíky, v Prostřední Lipce. Už na první pohled vás upoutá nejen těžká vojenská technika ve venkovní expozici, ale určitě i tři vysoké silážní věže. Muzeum totiž sídlí v prostorách bývalého zemědělského podniku. A právě sem v roce 2000 přemístili svoje aktivity nadšenci z Muzea československého opevnění, dělostřelecké tvrze Bouda.

Expozice přibývají

Oblast okolo městečka Králíky představovala ve 30. letech 20. století nejsilněji opevněné území republiky. Na relativně malém prostoru kromě malých pevnůstek a pěchotních srubů vyrostly tři mohutné dělostřelecké tvrze. Vojenské muzeum v Králíkách je vlastně pojítkem mezi těmito památkami vojenské historie.

Ukázka vybavení a ochranných oděvů polní chemické laboratoře

Vojenské muzeum má venkovní expozici a rozsáhlý prostor pro živé ukázky armádní techniky. Výstavní plocha vnitřní expozice zaujímá 2400 metrů čtverečních. V muzeu můžete projít několika tematickými okruhy. „První se zaměřuje na působení českých vojáků ve službách Rakousko-uherské monarchie, další přibližuje život českých legionářů,“ vysvětluje provozní ředitel Vojenského muzea Martin Večeř.

„Návštěvníci si mohou samozřejmě prohlédnout originální techniku, která se objevovala na frontách druhé světové války. Následuje období Varšavské smlouvy a závěr expozice patří současné technice a vybavení Armády České republiky. Expozice ale stále ještě dotváříme, rozšiřujeme a kompletujeme,“ dodává provozní ředitel.    

Polní kuchyně i protiletadlový raketový systém   

Expozice Vojenského muzea Králíky jsou velice pestré. „Hlavním cílem a naší snahou je návštěvníkům přiblížit výzbroj a výstroj, ale i další techniku v nejrůznějších oblastech armády,“ vysvětluje Martin Večeř. „V naší expozici tak najdete i polní kuchyni nebo obytný automobil, stejně jako nejrůznější typy munice.“

Nová hala muzea má výstavní plochu 2400 metrů čtverečných

„Vystavujeme také prostředky ochrany proti bojovým otravným látkám a zbraním hromadného ničení. Samozřejmě nechybí dokumenty o životě takových osobností, jakými byli armádní generál Ludvík Krejčí, brigádní generál Bohuslav Fiala nebo divizní generál Karel Husárek,“ připomíná Martin Večeř.

Mezi nejrozměrnější exponáty patří protiletadlový komplet 2K12 KUB. „Je to pásové vozidlo, které má na svojí nástavbě otočnou odpalovací rampu pro tři rakety. Jedná se o techniku, která stále ještě je, i když v modernizované podobě, ve výzbroji naší armády,“ uvádí Martin Večeř.

Čtěte takéNejzachovalejší vojenská pevnost Bouda

„Období druhé světové války reprezentuje například protiletadlový kanón VZ 44S nebo slavný tank T34, vyvinutý v Sovětském svazu na přelomu 30. a 40. let 20. století. Tento tank předvádíme i v provozu, při dynamických ukázkách naší vojenské techniky.“ 

Z historie muzea

Od počátku 90. let minulého století členové společnosti Armyfort rozšiřovali sbírku vojenské techniky a zbraní, hlavním problémem byl ale nedostatek výstavních prostor. „V roce 1998 jsme uvítali nabídku města Králíky k využití prostor bývalé odchovny mladého dobytka a přesun sbírky na teritorium města,“ vysvětluje provozní ředitel muzea Martin Večeř. „Muzeum si získalo své příznivce a jeho sbírka se stále rozšiřovala. Bylo ale potřeba opravit a najít další prostory. Tak se také stalo, hlavně díky evropské dotaci, v letech 2009 - 2010. V Králíkách vzniklo nejmodernější vojensko-historické muzeum v Česku.

Oblíbená Cihelna

Vojenské muzeum Králíky je otevřené celoročně, kromě pondělí. Je také hlavním zázemím při akci Cihelna, zaměřené na vojenskou historii a techniku minulého století. Akce Cihelna, která má za sebou už dvacet ročníků, si získává stále více příznivců.

Pohled do areálu Vojenského muzea v Králíkách

Nejočekávanějším bodem programu je vždy několik bojových ukázek v režii vojenskohistorických klubů, převážně s tématem druhé světové války. Každoročně nechybí prezentace Armády ČR, integrovaného záchranného systému, policie, vězeňské služby nebo celní správy.

Hlavním pořadatelem akce Cihelna je město Králíky, v jehož okolí se akce odehrává, Armáda ČR a společnosti Armyfort, která je provozovatelem Vojenského muzea. Letošní Cihelna se uskuteční ve dnech 17 - 18. srpna, věnovaná bude roku 1938 a ponese podtitul „Od zrady k válce“.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.