Od šalvěje lékařské neočekávejte záplavu květů. Jak ji pěstovat?

17. srpen 2021

Nejen čistě zelené nebo našedlé, ale i žluto-zelené, nafialovělé nebo dokonce panašované mohou být listy šalvěje lékařské.

„Domovinou šalvěje lékařské je jižní Evropa. Roste vždy na slunných místech, v lokalitách, kde jsou poměrně chudé, kamenité půdy a kde bývá často velké teplo a sucho,“ vysvětluje původ této rostliny zahradník Pavel Chlouba.

Z toho je patrné i stanoviště, které bude v našich zahradách šalvějím svědčit, tedy na slunci. Vykopeme jí větší jamku, na její dno umístíme nadrcené cihly, kameny či keramzit, což je materiál, který zajistí propustnost půdy.

„Šalvěje jsou schopny dorůst do docela velkých trsů. Největší, kterou jsem viděl, mohla mít v průměru dva metry na šířku, přičemž výška byla okolo 60 centimetrů. Takových rozměrů ale rostlina doroste až po několika letech na ideálním stanovišti,“ říká zahradník Chlouba.

Od šalvěje lékařské neočekávejte záplavu květů. Ani to není v případě toto léčivky žádoucí. Jde především o listy, které si budeme sušit na zimu.

Pokud byste přece jen chtěli docílit okrasného efektu šalvěje lékařské, lze vybírat z odrůd, které mají své listy nejen léčivé, ale i barevně velice atraktivní. O které konkrétně jde, si poslechněte v přiloženém záznamu.

Spustit audio