Od tragického výbuchu v podzemí dolu ČSM uplynuly tři roky

20. prosinec 2021 06:20

Jsou to přesně tři roky od důlního neštěstí na Karvinsku. V podzemí dolu ČSM vybuchl 20. prosince 2018 nahromaděný metan. Na povrch už nevyfáralo 13 horníků. Dvanáct Poláků a jeden Čech. Byla i řada zraněných. Pořád ale chybí oficiální výsledek vyšetřování.

Paní Agnieszka přišla v dole o manžela. Bylo mu 43 let. Zůstala sama se dvěma dětmi. Snaží se to všichni nějak zvládnout. A přežít.

Před třemi lety 20. prosince po 17. hodině v okolí 9. sloje došlo na severní části dolu ČSM k masivnímu výbuchu...

Pietní akt se konal rok po tragédii a kvůli covidu v komornější atmosféře bude přímo ve Stonavě i dnes. U žulového monumentu Slzy umístěném na hřišti ve Stonavě se v etapách památce hornických obětí pokloní vedení společnosti OKD, také státního podniku Prisko, nebude chybět závodní dolu, záchranáři i kolegové obětí tragédie,“ potvrdila mluvčí OKD Naďa Chattová.

Ani po třech letech není jasné oficiální stanovisko vyšetřovatelů. Hotový je klíčový znalecký posudek, který má teď polská strana. „Poté, co se s věcí seznámí i polský prokurátor, sejde opět společný vyšetřovací tým a ve věci by se měli dohodnout, jakým způsobem bude věc ukončena,“ dodává státní zástupkyně Gabriela Slavíková. Odhaduje ale, že příští rok vyšetřování s největší pravděpodobností skončí.

Samotné místo výbuchu v podzemí dolu je trvale uzavřené a už se tam nepracuje.

autor: Martin Knitl
Spustit audio