Odběrová místa evidují velký nápor lidí, kteří chtějí test na koronavirus

16. červenec 2021 12:35

Zvýšený zájem zejména o PCR testy evidují odběrová místa v Moravskoslezském kraji. Na koncerty, na dovolené ale třeba i do restaurací už totiž nestačí pouze jedna dávka očkování proti koronaviru. Jako bezinfekční je člověk nově považovaný až dva týdny po druhé dávce. Plné termíny na testování na několik dní dopředu proto hlásí třeba už i havířovská nemocnice.

Monika Kočanová přišla do havířovské nemocnice nechat provést PCR test svým dcerám. „V sobotu jedou na tábor, takže potřebují PCR testy. Objednávali jsme se asi měsíc dopředu,“ říká.

Čtěte také

Hned za ní čeká také David Krajča, ten zase potřebuje PCR test kvůli dovolené. „Vzhledem k tomu, že jdeme na druhou dávku vakcinace a vláda si vymyslela zase něco nového, tak se jdeme ještě otestovat, abychom neměli problém,“ vysvětluje.

Na provedení testu aktuálně čekají u testovacího místa havířovské nemocnice vždy alespoň dvě skupinky lidí. Sotva jedna odejde, přichází další. „V současné době je to naprosto běžné díky rezervačnímu systému, který nám celou práci usnadnil. Jediná smutná zpráva na tom je, že jsme kapacitně plní na následujících pět dní. Kvůli dovoleným a táborům máme plno,“ popisuje mluvčí havířovské nemocnice Irma Kaňová.

Podobně vytížená jsou i další testovací místa v kraji. Plné termíny PCR testů hlásí také třeba Městská nemocnice v Ostravě. „Zájem o PCR testy je v současné době enormní, aktuálně můžeme nabídnout volný termín za zhruba pět dnů. Kapacitu PCR testování jsme už navýšili o třetinu a více jich už provést nemůžeme,“ říká mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.

A kapacity nemohou navyšovat ani ve vytížené karvinské nemocnici, kde denně provedou více než 300 testů – zhruba o stovku více, než před měsícem. „Cíleně chceme nechat zdravotníky odpočinout. Jedou vlastně rok a půl v kuse, testují od rána do večera včetně vybraných víkendů, proto další plánované navýšení kapacit nebudeme realizovat,“ potvrzuje mluvčí Věra Murínová.

Lidé v Moravskoslezském kraji mohou přesto stále využít například velkých kapacit ostravské fakultní nemocnice, kde jsou schopní provést denně zhruba 1500 testů na koronavirus.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související