Odboráři ostravského dopravního podniku vyhlásili stávkovou pohotovost

21. prosinec 2020 12:01

Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři Dopravního podniku Ostrava. Jejich předseda Ivo Protivínský říká, že dopravce nedodržel domluvené parametry optimalizace provozu ve městě.

Odboráři nesouhlasí s tím, jak se mají střídat řidiči na trolejbusových a autobusových linkách, pro řidiče by systém podle nich byl výrazně náročnější. Podle Protivínského tak reálně hrozí, že řidiči ze strany zaměstnavatele budou od 2. ledna přetěžovaní.

„Původně říkal, že řidiči nebudou během své směny jezdit na více než dvou až třech linkách, a nyní dostávají jízdní řády, které mají platit od 2. ledna, kde je až sedm linek během směny. Což znamená pro řidiče spoustu přejezdů v rámci Ostravy a zvýšené psychické vypětí,“ upozornil Protivínský.

Řidič bude vystresovaný, že se splete a zajede někam jinam. Řidič bude náchylnější k tomu, aby způsobil dopravní nehodu, varoval Protivínský. Dopravní podnik provozuje 12 trolejbusových a téměř 60 autobusových linek.

Mluvčí DPO pro ČTK připustila, že úpravy zasahují do komfortu řidičů. „Nacházíme se v době, kdy kvůli koronaviru evidujeme velký propad tržeb a tuto ztrátu eviduje také náš zřizovatel statutární město Ostrava. V této situaci jsme mohli začít propouštět naše zaměstnance,“ uvedla mluvčí Karolína Hřivnáč Rycková.

To by podle ní omezilo i počet linek pro cestující. „Protože pokles našich služeb k cestujícím odmítáme, stejně tak jako propouštění, rozhodli jsme se pro dílčí zefektivnění výpravy autobusových spojů. Zároveň chceme zdůraznit, že i přes složitou koronavirovou situaci stoupají mzdy v DPO od 1. ledna zhruba o čtyři procenta,“ uvedla Rycková.

autor: Petr Dušek
Spustit audio