Odchycená medvědice je stejné zvíře, které se loni pohybovalo na Vsetínsku

26. duben 2019 12:28

Medvědice z Beskyd je stejné zvíře, které loni škodilo na Vsetínsku. Potvrdily to testy DNA. Přírodovědci šelmu letos na jaře odchytili a opatřili elektronickým obojkem.

Za dva týdny sledování ušla samice zhruba 132 kilometrů. Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR doporučuje, aby lidé nenechávali venku odložené odpadky a chránili včelstva a hospodářská zvířata.

„I když se medvědice pohybuje hlavně v lese, stále platí, že je to velké zvíře, které vyžaduje respekt. Prosíme proto obyvatele i návštěvníky Beskyd, aby se medvědici nepokoušeli najít, nepřibližovali se k ní,“ varuje.

Zároveň ale platí, že medvěd je zvíře, které do zdejších lesů patří. „Na tom, že se zde pohybuje, není nic divného a výjimečného. Počet medvědů v Beskydech se odhaduje na dva až pět,“ dodává Šůlová.

Mapa pohybu medvědice od 9. 4. 2019 do 22. 4. 2019

Za posledních 14 dní se chování medvědice nevymykalo běžnému chování divoce žijících medvědů. Ačkoliv procházela silně fragmentovaným podhůřím Beskyd a čtrnáctkrát překřížila silnice, přes den se skrývala v méně přístupných místech s minimální lidskou aktivitou, převážně v houštinách.

Odborníci v terénu zpětně ověřují lokality, kde se medvědice podle telemetrických dat zdržovala. „Díky tomu jsme zjistili nejen to, jaká místa vyhledává k odpočinku, ale také čím se medvědice živí. Často jsme nalezli rozhrabané mraveniště, poobracené kameny a rozhrabané pařezy, kde hledala hmyz. Medvědice také v lese aktivně vyhledává schované zásoby bukvic od myšic. Také jsme nalezli několik poškozených mladých lip, u kterých byla stržená kůra. Tato aktivita souvisela s konzumací lýka plného mízy,“ uvedl Michal Bojda, koordinátor monitoringu z Hnutí DUHA Olomouc.

Medvědice si podle něj pochutnávala i na daňkovi. Vědcům se ale nepodařilo zjistit, zda ho sama ulovila, nebo ho našla uhynulého. Stejně jako jiní medvědi, ani medvědice v Beskydech občas neodolala vůni medu a poškodila několik úlů. „Ukazuje se tedy, že medvědice se v tuto roční dobu živí potravou, která je běžná i pro ostatní medvědy žijící v Karpatských pohořích,“ dodal Bojda.

autoři: rv , tif
Spustit audio

Související