Odpad, který vyprodukují ryby, se využije pro pěstování zeleniny. Novou metodu zkoušejí vědci

8. říjen 2021

Tvůrci zahradnického magazínu Zelené světy, moderátorsky zahradnická dvojice Hanka Šoberová a Pavel Chlouba, se vypravili na krátkou návštěvu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jejich cílem byla exkurze na fakultě rybářství a ochrany vod. Možná si řeknete – trochu neobvyklý cíl pro dva zahradnické nadšence.

Ve skutečnosti je všechno jinak. Akvaponie, kterou Hanka s Pavlem zkoumali, je nová cesta, která minimálně z 50 procent se zahradničením souvisí.

Jistě znáte slovo hydroponie, což je pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku. Nadšenci z fakulty rybářství a ochrany vod rovněž hledají cesty, jak pěstovat rostliny v živném roztoku, ale trochu jinou metodou. Ta souvisí s chovem ryb v uzavřených nádržích.

Organické zbytky, které ryby produkují, se při akvaponii mineralizují a používají k pěstování užitkových rostlin. Zjednodušeně by se dalo říct, že odpad, který ryby vyprodukují, slouží jako základní zdroj živin pro pěstování zeleniny. Tým pracovníků fakulty zkoumá možnosti, jak tuto věc dotáhnout do dokonalosti. Uznejte – je to nápad k nezaplacení.

Poslechněte si Zelené světy, v nichž Karel Procházka mluví o projektu tak poutavě a srozumitelně, že vás do dobrodružství akvaponie určitě vtáhne. Dále se pořad zaměřuje na medonosné rostliny a pěstování rajčat podle lunárního kalendáře.

autoři: Hana Šoberová , Pavel Chlouba | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související