Odpad z části ostravské kanalizace vytéká volně do řek. Modernizace přijde na miliardy

22. únor 2019 10:40

V centru Ostravy najdete zvláštní místo. Na břehu řeky Ostravice je pláž pro letní opalování. Málokdo si ale všimne, že hned vedle po proudu přitéká do řeky odpad a splašky. Je to jedno ze zvláštních zakončení kanalizace. Nevede do čističky, ale přímo do řeky.

Jak potvrdil David Kutý z Ostravských vodáren a kanalizací, takových míst je v Ostravě celkově přes 70. I když jednotlivě nejde o velké množství splašků, v součtu za rok je to v celém městě 1,5 milionu kubíků.

Kdysi, třeba v době vzniku hornických kolonií, se tak kanalizace běžně stavěla. „Nebylo možné tyto vody odvádět gravitačně, takže se zvolil tehdy nejjednodušší způsob, a to svést gravitačně příslušnou lokalitu do nejbližšího vodního toku,“ vysvětluje Kutý.

Řešení podle něj existuje, ale je drahé. Nový systém a přesměrování kanalizace musí být hotové do šesti let. Pak už to podle zákona musí být v pořádku. „Současné rozpočtové náklady se pohybují na hranici 1,75 miliardy korun – profinancovat do konce roku 2025,“ dodává.

Takzvané volné výústě se momentálně už řeší v části Radvanice. Stavbou sběrače. A další části města přijdou na řadu, potvrdila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

„V současné době se rozbíhá plošné odkanalizování v Koblově a jižní části Svinova a potom další etapy dostavby, kterými dojde postupně k odstranění zbylých výústních objektů,“ dodává mluvčí.

Splašky z kanalizace volně v řekách není zdaleka jen problémem Ostravy. Zvláštní otvory nebo nevábná potrubí jsou i na březích mnoha dalších řek ve městech.

autor: mrk
Spustit audio

Související