Odpočinek, sport nebo zvířata. Všechno najdete v karvinském zámeckém parku

23. srpen 2017

V karvinské městské části Fryštát mají park v anglickém slohu. Vznikl po empírové přestavbě zámku začátkem 19. století. Jaké stromy, aleje i stavby z té doby v parku dodnes stojí?

Zámecký park v Karviné je místem k odpočinku, procházkám i sportu. Jen místo lovu a vyjížděk na koních, které tam mělo kdysi panstvo ve velké oblibě, dnes v parku můžete jezdit na in-line bruslích nebo kolech. Chodníčky a stezky jsou v Zámeckém parku na ploše 36 hektarů a kolem starých vzrostlých stromů zavedou návštěvníky mimo jiné až k zookoutku, letnímu kinu nebo rekreačnímu areálu Loděnice.

V časech největšího rozkvětu v něm stávaly také například mléčnice, prádelna, lázeň nebo letohrádek s japonským jezírkem. Dodnes tam jsou konírny, které se využívaly také k ustájení dobytka. Nejsou ovšem v dobrém stavu, v budoucnu by je měla čekat rekonstrukce.

Park, do kterého se vchází z náměstí hlavní bránou spojující zámek a přilehlý kostel Povýšení sv. Kříže, navazuje na příměstský rekreační areál jezera Loděnice, kde je mimo jiné možné projet se na lodičkách. Celá oblast je tak oblíbeným místem k relaxaci i aktivnějšímu odpočinku. Kromě nové in-line stezky láká výletníky také na cyklotrasu, která je dovede až k řece Olši.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.