Odpoledne začnou komunální volby a doplňovací volby do Senátu

23. září 2022 10:08

Ve dvě hodiny odpoledne začnou komunální volby. A také doplňovací volby do Senátu v Ostravě, na Frýdecko-Místecku, Novojičínsku a Bruntálsku. Volební místnosti budou dnes otevřené od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin.

Do volební místnosti si musí vzít průkaz totožnosti, buď občanský průkaz, nebo cestovní pas. 

V komunálních volbách mohou na hlasovacím lístku, kde jsou pohromadě kandidáti všech uskupení, křížky u jejich jmen sestavit své zastupitelstvo, primárně tím ale dávají hlas jejich stranám. Mohou také křížkem označit favorizovanou stranu, nebo ji zkombinovat s kandidáty jiných uskupení.

Čtěte také

Počet křížků ale nesmí být vyšší než počet volených členů zastupitelstva. Jinak by byl hlas neplatný. Pokud by volič zakřížkoval méně kandidátů, platnost hlasu tím neutrpí.

Voličů je ve více než 13 stovkách okrsků v Moravskoslezském kraji zhruba jeden milión. Volby do obecních zastupitelstev jsou počtem kandidátů největším druhem voleb v zemi. Před čtyřmi lety při posledním hlasování byla účast v kraji téměř 42 procent.

Celkové výsledky senátních voleb by mohly být známy do sobotního večera, kompletní výsledky komunálních voleb pravděpodobně v neděli nad ránem.

autor: Martin Knitl | zdroj: ČTK
Spustit audio