Odstranění ropných kalů z ostravských lagun se znovu komplikuje

20. červenec 2020 11:29

Kolem sanace největší ekologické zátěže v Česku se znovu objevily problémy. Kaly z ostravských ropných lagun Ostramo nebude mít společnost AVE CZ od konce prázdnin, kde likvidovat. Zatím se zavápněné kaly vozí do plynárny ve Vřesové na Sokolovsku. Ta končí.  Nové řešení zatím AVE CZ nemá a hledá možnosti i v zahraničí. Kaly má přitom podle smlouvy zlikvidovat do konce roku.

V areálu stále zůstává zhruba 30 tisíc tun zpracovaných kalů připravených k odvozu. Zatím se likvidují v tlakové plynárně ve Vřesové, ta se ale kvůli finančním ztrátám během srpna uzavře.

„Vzhledem k nárůstu cen emisních povolenek ta plynárna generuje už neudržitelnou ztrátu pro celou Sokolovskou uhelnou. Uzavření plynárny v průběhu srpna je už asi definitivní,“ říká místopředseda představenstva Sokolovské uhelné David Najvar.

Společnost AVE CZ teď proto hledá další možnosti, jak kaly odstranit. „Snažíme se samozřejmě do Vřesové odvézt co největší množství materiálu, zároveň se hledají nová koncová zařízení. Co se týká koncovek v České republice, stav je dost neutěšený. Vedení společnosti se tak snaží orientovat i na zahraničí. Uvidíme, jak to dopadne,“ popisuje vedoucí provozu Martin Chyba.

Špatná pověst

Laguny spravuje státní podnik Diamo. Jeho ředitel Ludvík Kašpar možnost likvidace ostravských kalů v zahraničí nepotvrdil. Přiznal ale, že je v Česku obtížné najít vhodné odběratele. Problémem je mimo jiné i špatná pověst, které ropné kaly předchází.

„Samozřejmě jednak pověst těch kalů a jednak jsou to technické záležitosti týkající se přepracování kalů respektive jejich energetického využití v zařízeních, která jsou v současné době k dispozici,“ říká Kašpar.

Podle Kašpara by o likvidaci zbylých kalů mohlo být jasno v září. Společnost AVE CZ měla zpracované kaly původně odstranit do konce roku 2018. Tehdy ale smlouvu se státním podnikem ošetřila dodatkem a prodloužila termín do konce letošního roku.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související