Odvolací soud v Ostravě dnes rozhodne v kauze tragické nehody ve Studénce

8. říjen 2020 00:16

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě dnes rozhodne, jestli platí zprošťující rozsudek v kauze Studénka. Okresní soud už dvakrát desítku obžalovaných osvobodil. Státní zástupce se vždy odvolal. Obžalované podezírá z toho, že řadou  pochybení způsobili pád mostu, do kterého v srpnu 2008 narazil rychlík. Neštěstí si vyžádalo osm lidských životů.

Richard Salomon před 12 lety cestoval rychlíkem, který místo v Praze skončil v troskách studéneckého mostu. Snaží se klíčová jednání soudu sledovat, i když se mu vzpomínky pořád vrací.

„Zase se mi v noci špatně spalo, protože mám strach, aby se podobná tragédie neopakovala. A byl bych rád, kdyby byl viník potrestán. Hlavně kvůli pozůstalým a poškozeným zraněným,“ svěřil se Richard Salomon.

Čtěte také

Už dvakrát Richard Salomon a další cestující nebo příbuzní obětí slyšeli, že obžalovaní jsou nevinni. Důvod? Přes řadu posudků se podle novojičínského soudce Jaromíra Pšenici nepodařilo objasnit, proč most spadl.

S tím krajský žalobce Pavel Šára nesouhlasí. „Považuji rozsudek Okresního soudu v Novém Jičíně za  nezákonný a neodůvodněný. A proto bylo podáno odvolání,“ uvedl Šára.

Obhájce Tibor Rovňák je bývalým soudcem a potvrzuje, že jde o hodně složitou kauzu. „Je to nejsložitější věc, se kterou jsem se potkal. Jak po skutkové, tak po právní stránce,“ řekl Rovňák.

I do dnešního jednání se promítnou epidemická opatření proti nákaze. Potvrzuje místopředseda soudu Igor Krajdl. Při dodržení všech epidemických opatření se do lavic pro veřejnost vejde cca 30 lidí.

Spustit audio

Související