Odvolaný ředitel divadla čelí další kritice

23. červen 2009

Odvolaný ředitel Národního divadla moravskoslezského údajně navštěvoval nezletilé dívky v hotelovém pokoji. Stát se tak mělo při jejich uměleckém pobytu ve Švýcarsku. Vedoucí dětského operního souboru uvedla, že Luděk Golat přišel za dospívajícími děvčaty, nabízel jim tykání a líbal je. Odvolaný ředitel tato nařčení odmítá.

Šéfka dětského operního souboru Lenka Živocká říká, že se jí nyní svěřují bývalé členky se svými zážitky. Když byly ve Švýcarsku s představením Tosca, měl za nimi Luděk Golat přijít na hotelový pokoj.

"Šel k nim večer na pokoj, přinesl jim pití a že si budou tykat a že se na to musí políbit. Holka mi přímo řekla - to byl velmi nadstandardní polibek, bylo nám to strašně trapné, nepříjemné. Snažily se toho co nejrychleji zbavit a samozřejmě si potom s ním nikdo netykal," popisuje Živocká.

Luděk Golat se ale proti takovým nařčením radikálně ohradil. "Na pokoji ve Švýcarsku, jestli jsem procházel někde v pokojích, to si nemůžu pamatovat za tu dobu, ale určitě jsem nikam nechodil si tykat s dívkami, žádný polibek nadstandardní nebyl nikdy," dodal.

Ve Švýcarsku byla před lety i Aneta Majkusová, nyní dospělá žena. Potvrdila, že když jí bylo asi čtrnáct nebo patnáct, skutečně zažila návštěvu Luďka Golata v době, kdy byli ve Švýcarsku.

"Nalil nám alkohol a chtěl si s námi potykat. Když si s námi potykal, chtěl nás políbit. Z jeho strany to byla možná snaha o trochu větší polibek, ale my jsme se nenechaly. Cítila jsem, že jakoby nebral až tak v potaz náš věk, že k nám choval jako k nějakým slečnám, o které by třeba měl popřípadě zájem," vzpomíná Majkusová.

Lence Živocké se také nelíbilo, jakým způsobem Luděk Golat nacvičoval s dětským souborem představení Ogaři, kde je scéna, jak si děti hrají na svatbu. "Byly líbací scény. A to bylo donekonečna - tam musíš dát tu pusinku tak a tam takhle. Bylo to nepříjemné, hlavně dětem," doplňuje Živocká.

Luděk Golat odmítá, že by se vyžíval v dlouhém nacvičování zrovna této scénky. "Jestliže tam jsou v muzice pusinky, tak tam holt musí být pusinky. Samozřejmě když to bude režírovat paní Živocká, jistě to udělá asi pro sebe lépe," míní Golat.

Rozvášněnou atmosféru v divadle zkoumala speciální agentura z Prahy, která nemá vazby na ostravský region. Po zprávě, kterou vypracovala, ostravští radní Luďka Golata odvolali.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu