OKD chystá návrh, co dál s dolem Frenštát. Hotový má být na podzim

9. srpen 2019 14:24

Společnost OKD připravuje návrh na uzavření dolu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tento týden se zástupci společnosti a okolních obcí sešli přímo na místě, aby si prohlédli samotný areál. Návrh řešení má být hotový na podzim.

„Tady byly vyhloubené dvě jámy, pomocí kterých mělo dojít k otvírce ložiska. Obě jsou dole propojeny překopem. Nic víc tady vlastně není udělané a technologie na povrchu – je to takový malý skanzen,“ říká starosta Trojanovic Jiří Novotný (nez.).

Dvě téměř kilometr hluboké jámy vznikly počátkem osmdesátých let. Černé uhlí se tu fakticky nikdy nedobývalo. Jediné, co už zdálky těžbu připomíná, jsou dvě věže. „Podle stavebního povolení měla být jedna věž zlikvidována v roce 1988, druhá o rok později. Jsou to dočasné stavby, 30 let s tím nikdo nic neudělal,“ dodává starosta.

A staveb bez trvalé kolaudace je podle starosty v areálu přibližně padesát. „Jsou to třeba stavby některých komunikací, veřejného osvětlení, inženýrských sítí, plynovodních přípojek, těžní stroje,“ vyjmenovává Novotný.

To vše si tento týden zástupci OKD a okolních obcí prohlédli na své schůzce přímo v areálu. Společnost připravuje návrh na finální řešení dolu Frenštát. „Ať už je jednou pro vždy připraven nějaký návrh na řešení na uzavření dolu jako koncepční materiál. Některé kroky samozřejmě průběžně se všemi účastníky – ať už jsou to ministerstva, starostové, firmy, které se na tom budou podílet – konzultujeme,“ říká mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Podle starosty Novotného půjde o harmonogram likvidace dolu. „Ten by měl říct, co v jakém časovém horizontu se dá udělat a kdo má na to kompetence. Protože tam je velké množství hráčů. Není to jen OKD, ale je to i ministerstvo průmyslu a obchodu, je to ministerstvo životního prostředí, je to Český báňský úřad,“ dodává starosta.

Udržování dolu stojí OKD ročně 60 milionů korun. Jeho uzavření si přeje i pan Mirek, který bydlí nedaleko. „Jsou to zbytečně vyhozené peníze. Vím, že se tam čerpá voda a že ta technologie už je tak zastaralá, že by tam museli dát další miliony a miliony, aby se to zprovoznilo,“ říká pan Mirek.

Připravovaný návrh plánuje OKD představit na konci října.

autor: mot
Spustit audio

Související