OKD loni vydělalo 1,3 miliardy. Je to méně než o rok dříve a objem těžby se má snižovat dál

21. červenec 2019 14:10

Společnost OKD loni vydělala 1,3 miliardy korun čistého zisku. Vyplývá to z její výroční zprávy, kterou zveřejnila na svém webu. V tržbách firmy dosáhly 13,8 miliardy korun. Podle premiéra Andreje Babiš (ANO) by těžba mohla pokračovat až do roku 2030. Z vyjádření šéfa představenstva OKD ve výroční zprávě však vyplývá, že žádné rozhodnutí zatím firma nepřijala a platí horizont roku 2023.

Zisk společnosti je méně než polovina toho, co firma ještě pod insolvenčním správcem vydělala o rok dříve. Tehdy OKD oznámilo zisk 3,4 miliardy korun a tržby 16,8 miliardy korun.

Loni v dubnu na základě reorganizačního plánu však přešly doly očištěné od obřích dluhů do rukou státu. Za 80 milionů korun je z insolvence, kam OKD stáhly předchozí ztráty, koupilo státní Prisko.

Likvidace Dolu Paskov pokračuje nejrychleji ve Sviadnově

Důlní závod 3 (bývalý závod důl Paskov)

Ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku se už brzy začnou zasypávat důlní jámy. Potvrdila to na svém webu společnost OKD. Příprava na likvidaci bývalého Dolu Paskov pokračuje také v Chlebovicích a ve Staříči. Ve Sviadnově by měly práce skončit nejdříve.

Za poklesem zisku je také nižší těžba uhlí. Ta loni dosáhla celkově 4,6 milionu tun, za rok 2017 přitom společnost uváděla téměř 6 milionů tun.

„Příčin poklesu zisku je více. Mimo jiné to je v důsledku poklesu produkce uhlí, s tím spojeným růstem jednotkových nákladů a poklesem prodejů,“ dodal na dotaz Radiožurnálu mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Těžkosti ve výrobě připouští v úvodu výroční zprávy také nový předseda představenstva OKD Michal Heřman. Jako příklad uvádí seizmický jev spojený s otřesy na dole ČSM loni v dubnu, který zpomalil těžbu. Firma také pokračovala v útlumu několika dolů, naposledy předloni zavřela důl Paskov ve Staříči.

„Za účelem útlumového financování má společnost od listopadu 2018 vytvořenou finanční rezervu ve výši 1,5 miliardy korun, přičemž celková finanční náročnost útlumu v roce 2018 byla zhruba 191 milionů korun,“ konstatuje ve zprávě Heřman.

Důlní neštěstí

OKD zasáhlo loni v polovině prosinci také důlní neštěstí, při němž zahynulo 13 horníků, jejichž rodiny společnost odškodnila. Obchodní následky neštěstí se ale do ekonomiky firmy promítnou až v letošním roce.

Policisté získali cenné svědectví z místa důlního neštěstí ve Stonavě

Důl ČSM, kde 20. prosince 2018 v oblasti 29. sloje explodoval metan a následně tam vypukl požár

Vyšetřovatelům se po třech měsících podařilo vyslechnout horníka, který při výbuchu utrpěl vážné popáleniny a léčí se v ostravské fakultní nemocnici. Při výbuchu metanu a následném požáru zemřelo v podzemí dolu ČSM 13 horníků.

Další vliv na hospodaření OKD mělo obnovení investic, které jsou nutné pro pokračování těžby ve zbylých dolech. Celkem loni dosáhly 670 milionů korun a OKD v nich chce i letos pokračovat.

Negativní výhled má společnost pro výsledky letošního roku. „V roce 2019 plánujeme mírně nižší objem těžby i prodejů než v roce 2018. Bohužel již nebudeme těžit z tak příznivého tržního prostředí,“ uvádí ve zprávě Heřman. Ceny hlavně energetického uhlí totiž oproti loňsku letos ve světě výrazně klesají. Oproti loňským průměrným 92 USD za tunu byly podle Heřmana za prvních pět měsíců letos jen 52 USD. Dolů se má vydat letos i cena koksovatelného uhlí, a to dle prognóz analytiků ve druhé polovině roku, dodává Heřman ve zprávě.

Společnost zatím také nedošla k definitivnímu závěru, jak dlouho bude ještě těžit. Podle platného reorganizačního plánu by měly jít letos do útlumu další dva doly, poslední, důl ČSM, pak v roce 2023.

Babiš chce pokračovat

Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO ale letos na jaře po jednání v Ostravě oznámil, že těžba může pokračovat až do roku 2027 či 2030. Pro horníky a celkových zhruba 9 tisíc zaměstnanců OKD se tak má v oblasti zajistit další práce.

Čtěte takéProdloužení těžby v OKD? Kamenem úrazu můžou být peníze, miliardové zisky se zřejmě začnou tenčit

Z vyjádření šéfa představenstva OKD Heřmana ve výroční zprávě však vyplývá, že žádné rozhodnutí zatím firma nepřijala a platí horizont 2023:

„Geologické a ekonomické podmínky, ve kterých probíhá hornická činnost společnosti, jsou však těžko předvídatelné, tudíž již dnes je jasné, že v důsledku skutečného vývoje bude docházet k dílčím změnám. Případné prodloužení resp. rozšíření hornické činnosti za horizont platného plánu bude záviset na situaci na trhu s černým uhlím, na poptávce a dosažených cenách, jakož i na objemu těžby společnosti a celkové ekonomice OKD i jejích odběratelů,“ vysvětluje ve zprávě Heřman.

autor: jkl
Spustit audio