OKD má vytvořenou oddělenou počítačovou síť, kterou spustí v noci. Těžbu obnoví v pátek

26. prosinec 2019 08:55

Společnost OKD už má vytvořenou plně funkční oddělenou interní počítačovou síť, která zajistí, že po hackerském útoku bude moci být ve všech dolech firmy na Karvinsku obnovena těžba. Síť spustí v noci, tak aby se v pátek mohlo začít těžit uhlí. Ve čtvrtek to sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Hackerský útok ochromil počítačovou síť firmy v pondělí. Společnost proto z bezpečnostních důvodů ihned ukončila v dolech těžbu. Během vánočních svátků měl být ale ve firmě omezený provoz a těžit uhlí se během nich nemělo.

Čtěte také

„Provoz sítě zahájíme 26. prosince v noci, aby zaměstnanci na noční směně mohli začít s přípravami na páteční provoz,“ uvedl mluvčí. Hlavní prioritou obnovy počítačové sítě OKD podle něj bude zajištění bezpečnosti zaměstnanců.

„Tato počítačová síť bude mimo jiné monitorovat výskyt zaměstnanců v jednotlivých porubech (dobývacích prostorech) a pracovištích, ovládání a kontrolu vybraných strojních zařízení v podzemí, ale i například systémy pro vypínání přívodu elektrické energie v případě nepřípustné koncentrace důlních plynů či kontrolovanou evidenci výbušnin učených pro trhací práce,“ uvedl Čelechovský.

Fárá se i nyní

Už dříve řekl, že čidla metanu ani po hackerském útoku nepřestala fungovat, a bezpečnost horníků tak nebyla ohrožena. Tato čidla jsou totiž vedena samostatně mimo hlavní síť. Do podzemí i nyní běžně fárají zaměstnanci, kteří kontrolují jednotlivé systémy a dělají fyzickou údržbu.

Čtěte také

Čelechovský uvedl, že na základě analýzy Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) o zjištěném typu kryptoviru a jeho přesné specifikaci OKD ve spolupráci s externími počítačovými firmami, které pro ni zajišťují provoz firemní počítačové sítě, souběžně zahájí i okamžitou ozdravnou proceduru celého sytému.

„Bohužel budeme muset realizovat takzvané čisté instalace, tedy formátování všech stanic a obnovu dat z pořízených záloh,“ uvedl mluvčí OKD. S ohledem na rozsáhlou infrastrukturu OKD to podle něj bude znamenat systematickou a koordinovanou práci specialistů IT v rozsahu několika týdnů a možná i měsíců.

Uhlí může chybět

„Nevylučujeme, že se v následujících dnech mohou v souvislosti s našimi problémy objevit dílčí případy, za které bychom se všem našim obchodním partnerům, spolupracujícím firmám i zaměstnancům chtěli předem omluvit a požádat je o koordinovanou spolupráci a trpělivost,“ uvedl Čelechovský.

Podstatná část uhlí, které OKD vytěží, jde do klíčových průmyslových firem v regionu. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) už v úterý uvedl, že výpadek těžby zatím průmysl nijak neohrožuje.

Těžební společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží ve čtyřech dolech na Karvinsku. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím podniku Prisko stát. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech na Karvinsku pracuje zhruba 8500 lidí.

Tento měsíc napadl kryptovirus počítačový systém nemocnice v Benešově. Po útoku virem nebylo možné spustit přístroje včetně počítačové sítě, plánované operace bylo třeba zrušit. Lékaři tam začnou operovat až v lednu. Vedoucí IT oddělení Martin Straka uvedl, že obnova dat v OKD zřejmě bude časově náročnější než u benešovské nemocnice, protože infrastruktura těžební firmy je složitější.

zdroj: ČTK
Spustit audio