OKD musí všechny zaměstnance mimo Darkov otestovat na covid-19

15. červen 2020 14:31

Těžební společnost OKD musí do konce června všechny své zaměstnance kromě pracovníků z Dolu Darkov a Golf resortu Lipiny nechat vyšetřit na nemoc covid-19. Vyplývá to z mimořádného opatření, které nařídila Krajská hygienicka stanice (KHS) v Ostravě a dnes ho zveřejnila na svých internetových stránkách. Opatření souvisí s ohniskem nákazy na Dole Darkov.

Nařízení se týká všech zaměstnanců firmy a lidí, kteří pro ni pracují ve všech provozech a pracovištích na Karvinsku, vyjma Dolu Darkov, kde se už dělalo plošné testování, a Golf resortu Lipiny, který není spojený s těžbou uhlí.

Čtěte také

„S opatřením se seznamujeme. V tuto chvíli tým lidí logisticky připravuje testování,“ řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. V dolech pracuje celkem zhruba 8400 lidí.

Důl Darkov je v současnosti jediným ohniskem nákazy v Moravskoslezském kraji. V souvislosti s ním je v evidenci hygieniků 490 nakažených lidí. Je mezi nimi 318 zaměstnanců, 158 jejich příbuzných a deset lidí z firem, které se v dole starají například o údržbu. K darkovskému ohnisku hygienici řadí i čtyři lidi z okresu Frýdek-Místek, které nakazil člověk z tohoto ohniska.

V Moravskoslezském kraji bylo od počátku pandemie na covid-19 pozitivně testováno 1802 lidí, 56 pacientů v souvislosti s touto nemocí zemřelo.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související