OKD řeší podmínky pro pokračování těžby černého uhlí

27. březen 2023 10:59

Desítky nových polských horníků už zaměstnala na Karvinsku těžební společnost OKD. Kvůli nedostatku pracovní síly v Česku je potřebuje pro pokračování těžby černého uhlí až do konce roku 2025. Firma zároveň řeší na poslední chvíli i další zásadní podmínku. Aby bylo možné uhlí dál dobývat, musí mít upravenou a schválenou studii dopadů na životní prostředí. Do procesu EIA se chce ale zapojit i Polsko.

„Mohu říci, že budeme dobývat na historicky ověřených územích, nepůjdeme pod obývané části Stonavy nebo Karviné. Ani se neorientujeme na polskou stranu,“ říká předseda představenstva OKD Roman Sikora. Doufá, že s upravenou studií EIA problémy nebudou.

Čtěte také

Času už moc nezbývá. OKD dokončí nutnou dokumentaci příští měsíc, pak ji ministerstvo životního prostředí rozešle dotčeným úřadům a organizacím, potvrdila mluvčí resortu Lucie Ješátková. Včetně Polska, odkud přišlo několik připomínek kvůli možným důsledkům.

„Ministerstvo životního prostředí vnímá jako klíčové rozpracování dopadů v oblasti hydrogeologie, tedy vlivy na podzemní a povrchové vody a poklesy terénu,“ upřesnila Ješátková.

Vše bude nutné přeložit do polštiny a půjde případně o mezistátní proces EIA i s veřejným projednáním. Plán těžby se schválením počítá. „Pořád věříme, že letos po prázdninách budeme mít aktualizovanou verzi EIA na stole,“ dodává Roman Sikora z OKD.

Nábory horníků v Polsku

A dál také pokračují nábory horníků v Polsku. Nově se jich podařilo zaměstnat 55. „A zhruba 650 prostřednictvím dodavatelských firem. Vypadá to tak, že bychom po konci dubna mohli mít přes 80 zaměstnanců polské národnosti už v kmenovém stavu,“ říká Sikora.

Těžba černého uhlí na posledním dole ČSM by měla definitivně skončit na přelomu roku 2025 a 2026.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související