Olašský Štědrý večer se neobejde bez domácí polévky

20. prosinec 2019

Jak vypadá tradiční olašská štědrovečerní hostina? Připravují se stále halušky s masem, zelím, tvarohem, nebo polévka s domácími nudlemi čili rezanky? To zjišťoval přímo u zdroje Jan Berousek.

Jan Berousek se s mikrofonem vypravil do tradiční olašské rodiny.

My máme Vánoce rádi. Každý olašský Rom se na ně těší. A jak je trávíme? Vaříme, pečeme.“

Zrovna teď tu na plotně něco praská. Zeptám se paní, co vaří?

Brambory a maso.“

A na Vánoce budete péct, nebo vařit?

Ano, štrůdle.“

Otázka zpět na pána, dělá se i u vás doma vepřové?

Ano, pečené bůčky. Ale převažují pečené kachny a husy.“

Tradičním štědrovečerním jídlem je kapr. Bude i u vás?

Určitě. To děláme odjakživa.“

Já se zeptám vaší manželky, jak štědrovečerního kapra připravuje…

Uděláme podkovy, které osmažím a k tomu bramborový salát. Pak připravím stůl.“

Kdy se u vás chodí po návštěvách?

Navštěvujeme se na Štědrý den, ale pak jsme spolu i na oba svátky vánoční. Navštěvujeme se s bratry a sestrami, ale i s dalším příbuzenstvem.“

Máte nějaké tradiční jídlo, které na Vánoce nesmí chybět?

Nechybí naše tradiční zelí zahuštěné jíškou, podávané s rýží a romským chlebem, tzv. bokoli. Další jídlo se skládá z mrkve, rýže a vařené slepice. To jsou hlavní olašská jídla. A pak ještě maďarský rajčatový guláš, perkelt. Tyto tři jídla musí být na stole. A ještě vánoční polévka, která obsahuje dobrou domácí slepici, dále červenou a bílou mrkev, celer a přidávají se do ní dlouhé nudle.“

autor: Jan Berousek
Spustit audio