Oldřišov na Opavsku má zpátky svou dominantu. V zámku bude kulturní centrum i obecní úřad

13. září 2019

Oldřišov na Opavsku je další obcí v našem kraji, která se může pochlubit nově opraveným zámkem. A můžeme říci i zachráněným, protože někdejší barokní sídlo bylo ve velmi špatném stavu. Už zítra se památka poprvé otevře a kdokoliv si může prohlédnout, jak to vypadá uvnitř. Zámek bude mimo jiné sloužit jako kulturní centrum a přestěhuje se tam i obecní úřad.

Od druhé poloviny 17. století byl chloubou obce, ale po druhé světové válce sloužil státnímu statku a beznadějně chátral. Teď už je všechno jinak. Nezávislý starosta Oldřišova Petr Toman ukazuje velký obraz v novém slavnostním sále.

Slavnostní sál s velkým obrazem, který zachycuje tři dominanty obce

V přízemí budou lékaři, v prvním patře obecní úřad, využije se všechno. „V druhém patře se nachází klubovna, kde se mohou scházet senioři, svou činnost zde mohou vyvíjet spolky. Další místnost bude časem věnovaná historii obce a v další části patra je knihovna,“ vyjmenovává starosta.

A kdo přijde, může si prohlédnout třeba figurínu v životní velikosti v dobovém historickém kroji. Takto nějak se tady kdysi chodilo po návsi.

„Celkové náklady na rekonstrukci objektu včetně okolí – vybudování parkovacích ploch, dláždění, chodníků, interiérů – cca 40 milionů korun. Dnes už je ta šťastnější doba, než když jsme tady poprvé přišli a rekonstruovat začínali. Člověk si dělal otazníky, jestli se vůbec toto dílo podaří. Dnes už můžeme říct, že se podařilo a že bude sloužit ke svému účelu,“ dodává starosta.

Na zámku v Oldřišově

Oldřišovský zámek je další zachráněnou památkou na Opavsku a když k tomu připočítáme sousední rybník, vzniklo tady skutečně úplně nové místo, kde stojí za to se zastavit a třeba chvíli posedět.

autor: mrk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.