Olomouc láká turisty na novinky v zoo i nové cyklotrasy

24. duben 2013

Olomoucký kraj letos nabídne návštěvníkům novinky v zoo, nové expozice a cyklistické trasy. Nové projekty pro turisty se už chystají také v Jeseníkách. K jesenickým toulkám vás mimo jiné pozve filmový Alois Nebel.

Olomoucký kraj v minulém roce navštívilo více než 400 tisíc turistů. Letos nechá kraj označit pro návštěvníky dalších 47 zajímavých památek.

Mezi ně se zařadí rozhledny Zlatý Chlum, Borůvková hora, židovské hřbitovy v Hranicích a Lipníku nad Bečvou, ale také muzea v Uničově nebo Mohelnici. Novinky připravila také zoo na Svatém Kopečku.

„Zoologická zahrada rozšířila výběhy pro levharty mandžuské, což je vlastně nejohroženější druh chovaný v zoologické zahradě v Olomouci. Dále v květnu bude otevřena první etapa velkého projektu safari,“ říká Nora Kaštylová ze Sdružení cestovního ruchu Střední Morava.

Zoo chce až do roku 2016 otevřít na každou sezonu novou etapu safari. Ta letošní se jmenuje Eurasie.

Novými projekty lákají turisty také Jeseníky. Díky aplikaci v chytrém mobilním telefonu se návštěvníci budou moci už v červnu projít místy, kde se natáčel celovečerní film Alois Nebel.

„Tato aplikace provede návštěvníky od Pražského nádraží až po lesní bar v Lipové. Bude provázená hlasem Miroslava Krobota, což je vlastně hlavní postava filmu Alois Nebel. Letos natáčíme v Jeseníkách další dva celovečerní filmy,“ vysvětluje Alena Závěšická ze Sdružení turistického ruchu Jeseníky.

Další velkou novinkou je otevření nového trailu v Rychlebských horách. Jde o stezky speciálně upravené pro zábavnou jízdu na horském kole. Podle starosty Černé Vody Pavla Horníka byla trasa vybudována pro pohodové sjíždění pro děti i dospělé.

„Nová trasa je koncipovaná opravdu tak, aby člověk jenom si užíval těžiště a jízdu dolů z kopce, kochal se krajinou a tak,“ popisuje Horník.

Novinky bude Olomoucký kraj opět prezentovat po celé republice, ale také v Polsku nebo na Slovensku. První z takzvaných roadshow připravují už zítra na Horním náměstí v Olomouci. Do propagace letos Olomoucký kraj investuje celkem čtyři miliony korun.

autoři: mot , Alina Holušová
Spustit audio