Opava čeká na převod zbytku Dukelských kasáren

4. březen 2016
Zprávy , Zprávy

Město Opava by mělo už brzy dostat od armády další část bývalých Dukelských kasáren. Rozlehlý areál je už řadu let z velké části opuštěný a stále se čeká na jeho další využití. Převod klíčových historických budov by to měl výrazně zjednodušit.

S Pavlem Vltavským a Alešem Bořeckým z opavského magistrátu procházíme nekonečnými prázdnými chodbami ještě se stopami po vojácích. Pro město je to výzvou do budoucna, protože celý areál je opravdu velký.

„Areál má téměř 90 tisíc metrů čtverečních a zabírá poměrně značnou část území Opavy. Možnosti areálu jsou určitě rozsáhlé, vše je otázka financí,“ říká Pavel Vltavský.

Část budov je využívaná, s firmami jsou uzavřené smlouvy o výpůjčce. „Jsou tady také dobrovolní hasiči nebo policie, která tady parkuje svá služební auta,“ dodává Aleš Bořecký.

Jenže než půjde o peníze a o případný boj o dotace, musí se vyřešit scelení kasáren pod jednoho vlastníka. Snad to bude už brzy, doufá mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná.

„Převod objektu, který patří Armádě ČR, je na dobré cestě. My doufáme, že by k němu mohlo dojít do konce první poloviny letošního roku. Pak se město konečně dostane ke zdrojům elektrické energie a plynu, což umožní další zasíťování zbytku areálu,“ dodává mluvčí.

Ve hře je tak stále využití areálu jako zázemí pro sociální služby, může tady být depozitář Slezského zemského muzea anebo i byty. V minulosti se prověřovaly dokonce i ambiciózní plány přeměny bývalých kasáren z 19. století na univerzitní kampus.

autor: mrk
Spustit audio