Opava získala dalších pět betonových válečných bunkrů

26. únor 2010
Zprávy , Zprávy

Opava získala další betonové válečné bunkry. Celkem by mohlo město vlastnit deset objektů bývalého opevnění, a to díky postupným darovacím smlouvám s ministerstvem obrany. Jsou to stavby, které už teď využívají například zahrádkáři anebo milovníci válečné historie.

Asi nejznámější je pěchotní srub OP-S-25 "Trigonometr" v opavské části Milostovice, který se budoval před druhou světovou válkou na obranu proti tehdejšímu Německu. Neděli co neděli tam nelze přehlédnout vztyčenou státní vlajku. Členové Klubu vojenské historie vrátili opuštěnému bunkru to, co kdysi míval. Punc jedinečné technické vymoženosti.

"Snažíme se o to, aby většina těch věcí ve srubu byla původních. A to, co už se nedá sehnat, doplňujeme replikami," říká správce bunkru.

Nejde ale jen o reálné návraty k historii. Některé bunkry už teď využívají zahrádkáři a nebo je jednoduše nutné zabránit devastaci. "Bunkry, které jsme teď získali od vojenské ubytovací správy, do dnešního dne vlastně nikdo pořádně nespravoval. Byly tam různé živly, proto jsme se pokusili získat tyto bunkry, abychom je mohli řádně zabezpečit a hlídat," dodává starosta Opavy-Komárova Daniel Žídek.

Teď schválili opavští zastupitelé převod pěti bunkrů jako dar od ministerstva obrany. Připraveny jsou ale další smlouvy, vždy na základě poptávky obyvatel. Postupně by tak mohla mít velká část malých betonových staveb u Opavy jednoznačného majitele.

autor: mrk
Spustit audio