Opavská konkatedrála je zavřená, začala její rekonstrukce

19. březen 2019

Opava je jediným městem v Česku, ve kterém najdete takzvanou konkatedrálu. Je to druhý sídelní kostel biskupa. Souvisí to mimo jiné i s tím, že Ostravsko-opavská diecéze má už v samotném názvu dvě města. A právě konkatedrála v Opavě je teď zavřená a prázdná. Začala tam velká rekonstrukce.

Bez klíčů to už nejde, říká při odemykání opavský děkan Jan Czudek. Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v centru města už se vyklízí. „Je to smutný pohled, protože je vidět všechna ta špína, která byla pod obrazy. Zároveň je to ale veselý pohled, protože se s tím vším bude něco dělat,“ říká.

Celkovou rekonstrukcí projde osvětlení a elektroinstalace. Za zhruba rok a půl se musí také vyčistit fasáda, to bude největší položka v téměř 80milionovém rozpočtu a také vyměnit okna.

Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie stojí v centru Opavy hned vedle Slezského divadla

Mimochodem tato národní kulturní památka je zároveň největší stavbou ve stylu slezské cihlové gotiky u nás a její historie sahá až do začátku 13. století.

„Změní se jedna místnost, která nebyla zcela přístupná a která by měla sloužit jako příležitostná galerie. Má to tu výhodu, že jako galerie už je to připravené. Také to má samostatný vchod zvenčí,“ dodává děkan.

Tato konkatedrála je známá tím, že má dvě naprosto rozdílné věže. Je s tím spojených několik legend. A kvůli někdejšímu zajištění stability také opěru, které se v Opavě říká noha.

Tato rekonstrukce je zatím největší investicí v ostravsko-opavské diecézi do obnovy kostelů. A skončí v říjnu příštího roku.

autor: mrk
Spustit audio

Související