Opavská univerzita ubytovala dvě stovky uprchlíků. Otevřela pro ně nevyužitou budovu

30. březen 2022

Do pomoci ukrajinským uprchlíkům se naplno zapojily i vysoké školy. Například v Opavě našly dočasný azyl dvě stovky běženců a tamní Slezská univerzita kvůli tomu otevřela samostatné koleje. Díky pomoci dobrovolníků se podařilo zajistit všechno potřebné.

Přijela zrovna další dodávka všeho možného, co se podařilo získat díky sbírkám anebo co přinesli z domu zaměstnanci univerzity. Recepce je polepená informacemi, vzkazy, telefonními čísly. Dole jsou sklady, bydlí se nahoře.

Dvacet osm hodin trvala cesta do Lvova, přeplněným vlakem, vzpomíná paní Tatiana. Je tady s vnučkou. Celý zbytek rodiny zůstal na Ukrajině. Jak říká, je šťastná, že vnučku ve škole všichni přijali, i další děti tady dostaly dárky. Děkuje za pomoc, ale ví, že až skončí válka, okamžitě se vrátí.

Největší místnost na kolejích je plná krabic s věcmi a stoly, ukazuje kvestorka Slezské univerzity Ivana Růžičková. Pomoc se ale posunuje dál. Třeba na hledání práce. „Teď jsme zrovna dělali vzorový životopis v češtině – kontaktovala jsem na to úřad práce, ať nám dají všechny podklady,“ dodává Růžičková.

Střídají se tady i dobrovolníci. Antonína je sama z Ukrajiny a studuje tady v Opavě teoretickou fyziku. Řeší velmi praktické dotazy.

Koleje naproti cukrovaru skončily s nástupem covidu a teď znova ožily. Jenom místo skript jsou tady plyšáci a v prádelně se suší dětské bundy.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související