Opavská základní škola staví kvůli hygienickým opatřením bezdotykové záchody

21. srpen 2020

Ředitele škol zaměstnávají hygienická opatření proti nákaze koronaviru. Od 1. září jim ministerstvo doporučuje, aby se děti z různých tříd nepotkávaly. Jenže třeba v Opavě na Základní škole Englišova v Opavě teď řeší, jak to budou dělat s výukou angličtiny. Děti totiž nejsou rozděleny podle tříd, ale znalostí jazyka.

Do konce prázdnin také finišují s opravou záchodů. „Nejdůležitější je, že je to všechno bez kontaktu, aby to splňovalo všechny hygienické normy a abychom měli co největší šanci se vyhnout veškerému přenosu bacilů,“ vysvětluje ředitel školy Jan Škrabal. Záchody tak budou například samy splachovat a děti na ně nebudou muset vůbec sahat.

Vedení školy se ale teď musí připravit i na přizpůsobení výuky. Děti z různých tříd by se totiž neměly vůbec potkávat. Běžné třídy už jsou připravené. Problém ale bude s těmi odbornými. Například v hodinách angličtiny ředitel nerozdělil děti podle tříd, ale podle znalostí do několika skupin.

„Aby se děti nemíchaly, nepůjde“

„Otázka bude, jestli budeme dělit jazykové skupiny podle úrovně, jak to děláme v ročníku. Ale na to si ještě budeme muset sednout a najít nejrozumnější cestu. Plně omezit, aby se nám děti nemíchaly, nepůjde. To říkáme už dopředu,“ upozorňuje Škrabal.

Škola teď řeší i přizpůsobení provozu v jídelně. Děti budou dostávat obědy už od jedenácti hodin až do půl třetí, aby se potkávaly co nejméně.

Spustit audio

Související