Opavské Suché Lazce chtějí zabránit stavbě silničního obchvatu

22. září 2017
Zprávy , Zprávy

Na jedné straně Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), opavský magistrát a na druhé straně malá městská část Opavy – Suché Lazce. Tak vypadá spor o silniční obchvat, který by měl v budoucnu výrazně zasáhnout právě do katastru Suchých Lazců. Už teď zaměstnává právníky a může skončit u soudu.

„Občané už od roku 2012 bojují proti tomu, aby tady takový obchvat byl,“ popisuje už několikaleté spory David Závěšický ze Suchých Lazců.

Obětí takzvané jižní varianty obchvatu nedaleké další městské části Opava-Komárov jsou právě Suché Lazce. Široká cesta přes pole podle Davida Závěšického úplně zničí pořád ještě vesnický ráz tohoto místa. „Byly tady i petice. V podstatě všichni občané, až na některé výjimky, se vyjádřili proti tomu,“ dodává.

Jedno referendum už tady bylo. A jednoznačné. Přes 97 procent hlasů proti obchvatu, ale výsledek opavský magistrát neuznal z formálních důvodů. Proto bude další současně s volbou prezidenta republiky.

„Pochybností je totiž hodně,“ říká starosta Suchých Lazců Petr Orieščík (ČSSD). Hlavně proč úřady tak prosazují jižní variantu, která podle jeho slov doslova obklíčí část Komárov silnicemi a železniční tratí, místo varianty severní. „Myslím si, že ŘSD neříká úplnou pravdu. A my máme výsledek EIA, že sever i jih je v podstatě stejný,“ dodává.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl potvrdil jednoznačnou podporu jižní varianty přes Suché Lazce. „Byla vyhodnocená jako nejvhodnější a v souladu s centrální komisí ministerstva dopravy,“ uvedl.

A na straně ŘSD je i město Opava, pod které Suché Lazce patří. Primátor Radim Křupala (ČSSD) to vnímá jako choulostivý problém. „V zásadě bych osobně víc rozuměl té severní variantě, která je ale bohužel dvakrát dražší a zasahuje například do ochranných vodních pásem. Takže z toho titulu vypadá jižní varianta reálnější,“ vysvětluje primátor.

Suché Lazce jsou připravené dotáhnout právní bitvu do konce, zpochybnit odhadované náklady obou variant a dopady na životní prostředí. A třeba už příští měsíc, kdy bude ostravský krajský úřad veřejně projednávat změny zásad územního rozvoje. Jednání to bude asi hodně bouřlivé.

autor: mrk
Spustit audio