Opavský festival Další břehy bude letos věnovaný síle žen

7. březen 2020 13:00

Opavský festival Další břehy bude věnovaný síle žen. Vystoupí zpěvačky Szidi Tobias a Katarína Knechtová či herečky Tatiana Dyková a Vilma Cibulková. Série akcí se na různých místech Opavy uskuteční od 30. března do 27. dubna.

„Festival má být jakousi poctou ženskému světu, ženskému pohledu na svět, ženskému podílu na chodu světa. Festival bude věnován ženám, které svým životem, prací a svým odkazem drží a držely pevně klenbu našeho křehkého světa. Jsou to ženy silné, inspirující, rebelující, bojující, neústupné, provokující, hrdé a milující,“ uvedl dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Festival bude na zvolené téma nahlížet prostřednictvím všech druhů umění – divadla, filmu, hudby, literatury a výtvarného umění. „Přijede například Divadlo Na zábradlí s představením Persony či Divadlo pod Palmovkou a hra Nor,“ řekl Rotrekl. Dodal, že divadlo Viola uvede v Opavě hry Neumím jinak než láskou, v níž se hlavní role Boženy Němcové ujala Tatiana Dyková, a Lidský hlas s Vilmou Cibulkovou.

Zájemci o hudební sekci festivalu se mohou těšit na zpěvačky Szidi Tobias a Katarínu Knechtovou. V kinech se budou promítat filmy Skrytá čísla, Královna pouště či Westwood: Punk, Icon, Activist. Jako hosté se na festivalu představí režisér a básník Miloš Horanský, režisérka a dokumentaristka Olga Sommerová, reportérka Markéta Kutilová, cestovatelky Lucie Kutrová a Dominika Gawliczková, spisovatelka Jana Rennerová a výtvarnice Silvie Vondřejcová.

zdroj: ČTK
Spustit audio