Opavský magistrát opět vybral stejnou firmu na přípravu stavby obchvatu

22. srpen 2012

I když na stavbu severního obchvatu Opavy stále nejsou peníze ve státním rozpočtu, už se kolem této investice dějí zajímavé věci. Antimonopolní úřad před časem zrušil výběr firmy, která má část této stavby připravit a město muselo rozhodovat znova. Komise v jiném složení ale dospěla k úplně stejnému výsledku.

I když severní obchvat Opavy není ještě ani pořádně namalovaný na papíře, už se jím zabývají úřady anebo organizace, které se na tyto problémy v komunální politice zaměřují.

„Jedna firma byla vyloučena proto, že místo pojistné smlouvy předložila jen pojistný certifikát. My z toho usuzujeme, že je to jen formální záležitost čistě účelová,“ hodnotil tehdy výběr firmy, která má obchvat pro opavskou radnici připravit, Vojtěch Razima z organizace Acta non verba. A také vyloučení dalších zájemců.

Primátor města Zdeněk Jirásek (ČSSD) postupně ztrácel trpělivost, zejména, když kvůli tomu čelil trestnímu oznámení.

Čtěte také

Policie nakonec žádný trestný čin nezjistila. Nová komise pak vybrala úplně stejnou firmu jako v prvním případě. Přestože to napadl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Druhá komise opět na první místo vybrala Dopravoprojekt, protože podle všech kritérií splnil podmínky nejlépe. Domnívám se, že dnes už není co by se dalo napadnout,“ dodává náměstkyně primátora Opavy Pavla Brady (SOS PRO OPAVU).

Severní obchvat rozhodně na růžích ustláno nemá. Podle nejnovějších informací už existuje návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, kde je o čtyři miliardy korun méně - to je zhruba 10 procent.

Připomínky k tomuto návrhu už poslalo Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 a I/57.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu