Opavský primátor ustál hlasování zastupitelů o odvolání z funkce

20. duben 2021 06:40

Primátor Opavy Tomáš Navrátil z hnutí ANO ustál hlasování o svém odvolání. Napjatá atmosféra na tamní komunální scéně včera vyvrcholila sedmihodinovou bouřlivou debatou na jednání opavského zastupitelstva. V tajné volbě ale odpůrci primátora nakonec nezískali potřebnou podporu.

Obviňování, výčitky, ale také urážky a osobní spory. Poslední jednání opavských zastupitelů znova potvrdilo krizi, která v místní politice vládne už řadu měsíců.

Opakované přestávky na jednání klubů, zpochybňování hlasování. Křehká většina, kterou má v Opavě koalice hnutí ANO, ČSSD a například lidovců, byla znát ve velké nejistotě, jak možné odvolání primátora dopadne.

Opoziční zastupitel Libor Witassek z uskupení Změna pro Opavu potvrdil, že hlasování o odvolání primátora prosadil mimo kvůli údajně pochybným zakázkám městského dopravního podniku. Kvůli malé průhlednosti v přípravách investic, ve špatné komunikaci.

Vyostřené debaty skončily nakonec tajnou volbou, tajným hlasováním o odvolání primátora. Hlasy opozice nestačily. Tomáš Navrátil tak ve funkci zůstává.

Další pokus svrhnout primátora plánují opoziční strany na dalším jednání v červnu.

autor: Martin Knitl
Spustit audio