Opavští astrofyzikové jsou na stopě důkazu existence červí díry

24. leden 2022 06:10

Černé díry patří ve vesmíru k tomu nejpodivnějšímu, co se zatím podařilo prozkoumat. Mají tak silnou gravitaci, že pohlcují i světlo. Ještě bizarnější jsou ale takzvané červí díry předpovězené zatím jenom teoreticky. Můžeme si je představit jako tunely do jiných galaxií. Na stopě důkazu existence červích děr jsou vědci ze Slezské univerzity v Opavě.

„Toto je obrázek, který reprezentuje srovnání, kde jsme původně předpokládali supermasivní černé díry,“ ukazuje na změť čar a křivek Zdeněk Stuchlík, ředitel Fyzikálního ústavu na Slezské univerzitě v Opavě.

Jsou to výsledky rentgenového záření zachyceného družicemi, které mělo vycházet z okolí obřích černých děr. Jenže tady selhaly úplně všechny výpočty a předpoklady. Takže bylo nutné zjistit, proč to nefunguje.

Čtěte také

„Napadlo nás, že jednou z těch cest by mohlo být, že zaměníme předpoklad černé díry předpokladem červí díry. A kupodivu to vyšlo,“ dodává Stuchlík.

Je to zatím jenom první indicie, teprve první náznak důkazu, že červí díry opravdu existují a zkratky prostorem i časem, hvězdné brány, nemusí být jenom fantazií.

Na výzkumu spolupracuje také Jaroslav Vrba. Tajemství odhaluje záření z takzvaných akrečních disků. „Ta částice je na nějaké kruhové orbitě, ale částečně se na ní vrtí. To vrtění my jsme schopni pozorovat v rentgenovém záření. Ten náš test je spíš ukázkou, že to je možné, ne že to opravdu existuje. Takže opravdu na začátku,“ vysvětluje.

Červí díru můžeme podle dosavadních zjištění popsat jako stabilizovanou černou díru, kdy zůstane zachované ono průchozí hrdlo mezi dvěma světy. Vědci z Fyzikálního ústavu ve výzkumu pokračují. Snaží se zjistit třeba to, jak by vypadaly astrofyzikální jevy na opačné straně červí díry.

autor: Martin Knitl
Spustit audio