Opera Trio: Emmert/Dlask/Nota/Demoč

13. únor 2020

Debutová nahrávka souboru, který tvoří hobojistka Barbora Šteflová, violoncellista Štěpán Filípek a klavírista Ondrej Olos. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Na počátku úvah o repertoáru vedla jedna z možných cest k Františku Emmertovi. Tento vynikající brněnský skladatel je také věkově nejstarším autorem, který je na nové nahrávce souboru Opera Trio zastoupen. Ačkoli odešel na nebeský kůr před pěti lety, jeho hudba v současnosti stále víc fascinuje a poutá pozornost mladých interpretů. (…) Následující čtyři treky souboru Opera trio patří k skladbám současných českých a slovenských autorů střední a mladší generace. (…) Podoba v jaké jsou skladby Františka Emmerta, Vojtěcha Dlaska, Lenky Noty a Adriana Demoče na tomto albu zachyceny a ztvárněny, dokládá velkou osobní rezonanci, maximální koncentraci k technickým požadavkům, výrazovým možnostem a zejména k vlastnímu, přesvědčivému názoru, který všem novým skladbám vtisknul osobitou výpovědní hodnotu. Hudební komunikace všech tří členů Opera Trio má atributy vytříbeného, naléhavého a inspirativního diskurzu s tvůrčí estetikou skladatele a jeho záměru. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Radioservis.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.