Opětovná obžaloba v případu vyhořelého Libušína padne za pár dnů

13. červen 2019 12:00

Trestní odpovědnost za požár připisuje policie a státní zastupitelství nadále muži z Karvinska, který je podezřelý, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles.

Vsetínská policie ukončila vyšetřování požáru chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech. „Opětovná obžaloba by měla padnout za několik dnů,“ řekl státní zástupce Jiří Sachr.

Obnovená chata Libušín by se mohla otevřít na výročí požáru v březnu příštího roku

Stavba nového Libušína

Stavební práce na obnově Libušína by mohly být dokončeny do října letošního roku. V objektu se provádějí práce v interiéru. Chata vyhořela v březnu 2014.

Trestní odpovědnost za požár připisuje policie a státní zastupitelství nadále muži z Karvinska, který je podezřelý, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osmileté vězení. Libušín sloužící jako restaurace shořel na počátku března 2014. Jeho obnova přijde zhruba na 100 milionů korun.

Původní obžaloba byla podána už v roce 2016. Okresní soud ve Vsetíně však věc následně vrátil k došetření státnímu zástupci. Jeho stížnosti poté nevyhověla olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které Libušín spravuje, rozhodlo po požáru o obnově Libušína. Stavba nového Libušína začala v létě 2017, práce by měly být dokončeny letos na podzim, poté se bude instalovat gastro zařízení, interiérové vybavení, řešit se bude kolaudace stavby. Veřejnosti by se Libušín mohl otevřít na začátku příštího roku. Jedním ze zvažovaných termínů je výročí požáru na začátku března.

Soud například požadoval zpracování posudku znaleckého ústavu týkající se příčiny požáru. „Prováděly se také další výslechy,“ uvedl Sachr. Náměstek okresního státního zástupce ve Vsetíně Petr Bareš již dříve řekl, že důkazní situace se nezměnila.

Chata Libušín postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče shořela v noci z 2. na 3. března 2014. „Během vyšetřování kriminalisté zjistili, že požár nebyl dílem žháře a také, že příčinou požáru nebyla závada na elektroinstalaci,“ sdělil vsetínský policejní mluvčí Vladislav Malcharczik.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související