Opravený válečný památník v Hrabyni se chystá na první návštěvníky

28. březen 2023 09:12

Už jenom měsíc zbývá do znovuotevření Národního památníku II. světové války v Hrabyni u Opavy. Kvůli rekonstrukci je pro návštěvníky nepřístupný od konce roku 2021. Součástí obnovy za 40 miliónů korun je také proměna výstavních prostor a přibude mnoho nových exponátů.

Památník, který stojí na místě nejtvrdších bojů ostravsko-opavské operace, je sice pořád ještě zavřený, tady uvnitř se ale dokončují poslední detaily. I jedno z největších lákadel, kde vstoupíte přímo do válečných časů v reálném měřítku.

„Jsme v takzvané bojové scéně. Z té původní zůstal jen rozbořený dům, ale přibyla řada nových prvků, jako je maketa tanku T-34. V rozbořeném domě bude protiletecký kryt a zároveň kino. Jsou tady i nové velké obrazovky. Celá scéna je věnována ostravské operaci a působení 1. československého armádního sboru,“ popisuje vedoucí památníku Kamila Poláková.

Památník se uvnitř hodně změnil. „Od vitrín, přes figuríny, filmy, multimédia, aranžované scény – v podstatě veškeré vnitřní vybavení je úplně nové,“ dodává Poláková.

Přibyly také nově ušité dobové uniformy. Přesně tak, jak vypadaly, když je vojáci dostali.

Druhá světová válka ale nebyly jenom boje. Kdo přijde, uvidí, jak se tehdy žilo a co život lidí ovlivňovalo. „To znamená třeba propaganda a vůbec příčiny, proč válka vypukla. Jsou tady plakáty z Vojenského historického ústavu,“ upozorňuje vedoucí památníku.

Dojde i na piloty RAF

A jedna celá sekce bude věnovaná pilotům RAF. Jak potvrdila ředitelka Slezského zemského muzea Jana Horáková, v depozitáři je spousta příběhů, které ještě nebyly vystavené. Včetně mnoha vzácných fotografií. „Máme ve sbírkách několik tisíc fotografií a konečně na to budeme mít prostor, tak bychom je rádi představili veřejnosti,“ uvedla ředitelka.

Národní památník II. světové války na kopci v Hrabyni na Opavsku začne novou návštěvnickou sezónu po delší pauze 29. dubna.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související