Ordinace pro chudé v Ostravě pomohla už stovkám pacientů

6. srpen 2018 08:50

Už 500 pacientů ošetřila v Ostravě Ordinace pro chudé. Od začátku roku ji provozuje Armáda spásy. Mezi pacienty jsou hlavně lidé bez domova anebo ti z nejchudších sociálních vrstev.

V čekárně je prázdno málokdy. Mít svého doktora blízko domu, i tady s továrnou za humny na ulici s výmluvným názvem U Nových válcoven, to je pro mnoho místních velká výhoda.

Mezi nejčastější případy patří dýchací problémy, v poslední době i zápaly plic, ale dobré je, že začala fungovat prevence, říká lékařka Armády spásy Andrea Pekárková.

Armáda spásy v Ostravě slavnostně otevírá Ordinaci pro chudé

Ordinace pro chudé Armády spásy v Ostravě

Lidé bez domova mají v Ostravě vlastní lékařskou ordinaci. Dnes ji otevírá Armáda spásy a nazvala ji Ordinace pro chudé. Do čekárny mohou přijít i klienti azylových domů anebo kdokoliv z takzvaných vyloučených lokalit.

„Docela často přicházejí na preventivní prohlídky a s tím, že mají zájem mít vlastního praktického lékaře, přichází se zaregistrovat. Zájem byl velký už od prvního měsíce a stále přicházejí noví pacienti,“ popisuje lékařka.

„A určitě i naše návštěvní služba a práce celého týmu terénních pracovníků Armády spásy pomáhá tomu, že nakonec ti lidé přijdou sem,“ dodává.

Osvědčila se i spolupráce s odbornými ambulancemi a nemocnicemi, kam Ordinace pro chudé posílá pacienty s vážnějšími potížemi.

autor: mrk
Spustit audio

Související