Orel mořský se vrací do české krajiny, až dvacet párů hnízdí na Vysočině

22. únor 2023

Orel mořský je jeden z mála druhů, kterému se daří návrat do naší přírody. V průběhu 19. století byly šelmy natolik pronásledované, že se do té doby datují poslední zástřely vlků a medvědů u nás. Stejně dopadli i velcí dravci, jako jsou orli.

Orel mořský vždy hnízdil v rybničních oblastech, kde je dostatek jeho hlavní potravy- ryb. Doma byl na Třeboňsku, v severních Čechách a na jižní Moravě. A z těchto oblastí v průběhu 19. století úplně vymizel.

V 70. letech 20. století se začali objevovat ptáci, kteří u nás zimovali. Byly to ptáci ze severní Evropy. Ze Skandinávie zalétávali do střední Evropy trávit zimu. „V některých rybničních oblastech se začalo s přikrmováním těchto orlů, dávaly se tam zbytky ryb,“ vypráví zoolog a ornitolog Aleš Toman.

Populace orlů si díky tomu prodloužila pobyt u nás až dlouho do jara. Současně se vypouštěli noví ptáci. Poprvé jeden z párů orlů u nás znovu úspěšně vyvedl mláďata v roce 1986.

Každé zvíře má v přírodě svoje místo

„Člověk si musí uvědomit, jaká je role každého druhu v přírodě. Ten dřívější pohled na dravce byl takový, že ujídají nám ze stolu. Pojďme je zlikvidovat, budeme mít víc drobné zvěře,“ popisuje Aleš Toman. „Do dneška někteří myslivci mají tento názor co má zahnutý zobák, patří dolů. Ale každý predátor má v přírodě svoje místo,“ dodává.

Orel mořský je spíš takový sběrač. A pokud loví živou kořist, tak je to vždycky ta poraněná, zesláblá zvěř. V případě ryb jsou to kusy, které jsou nemocné, zaplísněné. „Takže ten pták tam vlastně dělá takovou sanitární službu,“ připomíná význam orlů pro přírodu Aleš Toman.

Na vejcích sedí už v únoru

Orli začínají hnízdit jako první ptáci už v polovině února. V tuto dobu už na některých hnízdech sedí samice na vejcích a inkubují více než měsíc svoje jedno až dvě vejce. To, že hnízdí takto brzo, představuje určité nebezpečí. Jakékoliv vyrušení na delší dobu může znamenat nastuzení snůšky a odumření vajec. Když náhodný návštěvník v lese uvidí velké orlí hnízdo a případně uvidí ptáky poletovat v okolí, je nejlepší rychle a co nejtišeji se vzdálit.

Poslechněte si celý rozhovor Hely Dvořákové s ornitologem Alešem Tomanem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.