Organizátoři Zlaté tretry oznámili poslední hvězdná jména

11. květen 2018 05:40

Mužská dálka, tyčka, výška, koule, oštěp a čtyřstovka, ženský sprint na 200 metrů, osmistovka a kladivo. To budou diamanty letošního ročníku atletického mítinku Zlatá tretra. Diváci v Ostravě se mají na co těšit.

„Schippersová, Dibabaová, Baršim, který skočil už 240 cm v Dauhá. Takže to je taková ta plejáda těch úspěšných sportovců, kteří jsou schopni divákům tady nabídnout skvělou atletiku,“ vyjmenovává některá hvězdná jména ředitel mítinku, bývalý oštěpař Jan Železný.

Kromě slavných jmen v tradičních disciplínách je Zlatá tretra Ostrava pro atlety vyhlášená i různými experimenty. Letos poběží vytrvalkyně Genzebe Dibabaová osmistovku, přitom její tratí je patnáctistovka a tři kilometry.

„Ostrava vždy přichází s něčím výjimečným a letos by to měla být právě osmistovka žen s Genzebe Dibabaovou, která bude atakovat rekord mítinku,“ říká ředitel mítinku Alfonz Juck.

Dalším z taháků 57. ročníku Zlaté tretry má být souboj excelentních tyčkařů Sama Kendrickse a Thiaga Braze, kterým budou ve Vítkovicích sekundovat nejlepší čeští tyčkaři Jan Kudlička a Michal Balner.

Loni se loučil v Ostravě slavný jamajský sprinter Usain Bolt, letos poběží naposledy sympaťák ze Svatého Kryštofa a Nevise Kim Collins, pro sprinterského veterána chystají organizátoři speciální závod.

Tradiční českou disciplínou a úspěšnou disciplínou je oštěp. Po loňském měření mezi českými a německými oštěpaři letos dojde na souboj české čtveřice se světem.

Zlatá tretra má na startovní listině potvrzených sedm mistrů světa z loňského roku z Londýna: koulaře Walshe, dálkaře Manyongu, sprinterku Schippersovou, výškaře Baršima, diskaře Gudžiuse a kladivářku Wlodarczykovou.

Atletický mítink se bude v Ostravě konat 13. června.

autoři: ddp , tif
Spustit audio