Orlová má strach, že koronavirus zbrzdí opravu rozkopaného náměstí

17. duben 2020 14:19

Orlová má strach, že koronavirus zbrzdí opravu náměstí. Zakázku za více než 300 miliónů korun vyhrálo sdružení firem a jedna ze společností má zázemí na Slovensku. Už příští týden chce proto radnice s firmou řešit, jak dostane dělníky na staveniště. Uprostřed města je už tři roky obří díra, protože původní stavaři místo po neshodách opustili.

Obyvatelé, kteří musí centrum města kvůli rozkopanému náměstí složitě obcházet, jsou naštvaní. Třeba jako hornický důchodce Štěpán s dcerou.

Do měsíce se na stavbě mají objevit dělníci nových stavařů. Zakázku vyhrálo sdružení firem a jednou z nich je společnost se sídlem na Slovensku. Přes zavřené hranice se slovenští dělníci nemusí dostat. Radnice o tom chce co nejdříve jednat.

„Samozřejmě může to být problém. Nikdo z nás tady neví, jak budou hranice vypadat za měsíc nebo za dva. Je to jedna z otázek, které musíme řešit, protože situace je mimořádná a tohle nikdo nemohl plánovat a vědět. Se zhotovitelem si sedneme a začneme plánovat předání staveniště,“ ujišťuje vedoucí stavebního odboru Martina Szotkowská.

I starosta Miroslav Chlubna (nez.) má obavy, jaké komplikace koronavirus při dostavbě náměstí způsobí. „Největší riziko je, jestli bude mít kdo pracovat. Stačí jeden člověk a už se nestaví, všichni jsou v karanténě,“ říká starosta.

Podle smlouvy s novými stavaři má být náměstí dokončeno koncem roku 2021.

Spustit audio

Související