Orlová si chce udržet nemocnici za každou cenu. Radnice požádala o převedení do své správy

12. prosinec 2018 08:10

Orlová požádala Moravskoslezský kraj, aby převedl orlovskou nemocnici pod správu města. Radnice se tak snaží zabránit zrušení interny a dalších oddělení, které kraj plánuje přesunout do Karviné. Orlová chce nemocnici za každou cenu udržet ve stávající podobě.

„Chceme zahájit jednání o možném převodu na město, protože jiné možnosti se vyčerpaly a kraj trvá na optimalizaci. My to vidíme jako špatný krok a chceme pro lidi z Orlové a okolí zabezpečit fungování toho, co funguje dnes,“ říká starosta Miroslav Chlubna (nez).

Orlová požádala hejtmanství o převod nemocnice pod svou správu, protože nesouhlasí s přesunem interny a některých dalších lůžkových oddělení do Karviné. Starosta Chlubna si podle svých slov uvědomuje, že by Orlová nemocnici zřejmě musela dotovat.

Primář ortopedie Tomáš Knybel si dokáže představit, že by nemocnice přešla pod správu města. „Osobně to chápu jako řešení jakoby v druhé vlně, protože určité problémy hlavně s akreditací na vzdělávání lékařů by v ten moment nastaly. Personální problémy, které v této chvíli nejsou, by mohly nastat,“ říká primář.

Přesun do Karviné odmítají podle odborářky Denisy Stolarczykové také zdravotníci. „Zaměstnanci jsou jednotní, že zůstanou buď v Orlové, nebo odejdou – někteří dokonce i ze zdravotnictví,“ dodává odborářka.

Kraj: líbivé gesto přinese neřešitelné problémy

Moravskoslezský kraj je podle mluvčí Nikoly Birklenové ochotný o možném převodu nemocnice s městem jednat. „Před tímto krokem ale musí Moravskoslezský kraj varovat, protože ve výsledku znamená převod do majetku města likvidaci pracoviště v Orlové. Z dnešního pohledu toto líbivé gesto přinese za pár let neřešitelné problémy v oblasti financí a zajištění odborného personálu,“ varuje mluvčí.

Převzetí nemocnice pod správu Orlové vidí starosta jako krajní variantu. „Já doufám, že k ní nedojde, že si kraj uvědomí, že nemocnice funguje dobře a že by měl řešit spíše problémy v těch dvou ostatních,“ dodává starosta.

Rušení lůžkových oddělení orlovské nemocnice a jejich přesun do Karviné budou krajští zastupitelé projednávat na svém zítřejším zasedání.

autor: mot
Spustit audio

Související