Orlová začala s přípravou na převzetí nemocnice do své správy

19. březen 2019

Vedení města nesouhlasí s rozhodnutím kraje, který tam chce zrušit akutní péči. Kraj ale trvá na tom, že chirurgie, interna a ortopedie se přesunou kvůli nedostatku zdravotníků do Karviné a v Orlové se zaměří na péči o dlouhodobě nemocné.

Už tento týden má město sestavit dva pracovní týmy, které vyhodnotí klady a rizika převzetí zdravotnického zařízení, a zahájí jednání s pojišťovnami. „Ta nemocnice je důležitá nejen pro naše občany, ale i pro region. A bez ní to nepůjde,“ tvrdí starosta Orlové Miroslav Chlubna (NEZÁVISLÍ a Změna pro lidi).

Městu se nelíbí, že by v nemocnici měla skončit třeba vyhlášená ortopedie, a na druhou stranu rozšířit počet lůžek pro dlouhodobě nemocné až na 250. „Někdo říká, že jsme proti LDN. Nejsme. Máme tady obrovský dům, kde ta LDN může být. Problém je ten, že LDN nemůže být bez akutní pomoci, která je vedle. Nemůže být hlavně bez interny. Nevěřím, že model, který nám nabízí kraj, bude funkční,“ dodává starosta.

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) ale uvedl, že pro kraj je závazné rozhodnutí zastupitelstva, a převod nemocnice do majetku Orlové v této chvíli není aktuální. „K tomu musíme být dva, to znamená město Orlová a kraj, a musíme se na tom shodnout. Ale já musím říct, že jestli hrozí skutečná likvidace nemocnice, tak to bude v případě, že předáme tu nemocnici městu Orlová. Tady jsou velká rizika, která je nejprve nutné ošetřit,“ poznamenal hejtman.

Krajští zastupitelé rozhodli o uzavření některých oddělení v orlovské nemocnici

Oddělení s lůžky dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče je pro pacienty s poruchou vědomí nebo pacienty se závažným onemocněním

Moravskoslezský kraj omezí fungování nemocnice v Orlové. Zastupitelé dnes rozhodli, že se tamní interna, chirurgie a ortopedie přestěhují do nedaleké Karviné a Havířova. V Orlové tak zůstanou jen ambulance a lůžka takzvané následné péče.

Podle Vondráka jde o zajištění smluv se zdravotními pojišťovnami až po možnost ztráty akreditace ministerstva zdravotnictví. „A to nemluvím o tom, že Orlová si bude muset nachystat nemalé prostředky na to, aby kompenzovala ztráty té nemocnice v řádu desítek milionů,“ dodal hejtman.

Nejistota kolem budoucnosti nemocnice už se podle tamní předkyně unie sester Ivety Weisserové projevuje mezi zaměstnanci, někteří začali z nemocnice odcházet. Podle Weisserové ale do jiných nemocnic než krajských, kde s příchodem celých týmů z Orlové počítají. „Já třeba pracuji na ARO a přešly nám dvě sestry z anestezie, což je pozice, kterou nemůže zastoupit každý. Obě přešly na Fifejdy,“ uvedla Weisserová.

Vedení Orlové uvedlo, že jasno o převzetí nemocnice by chtělo mít do června.

autor: iha
Spustit audio