Ornitologové mají po sčítání, teď chystají podzimní vycházky pro veřejnost

26. září 2017

Českotěšínští ornitologové mají za sebou náročné měsíce. Podobně jako jejich kolegové ze zbylých koutů republiky ve velkém počítali nové přírůstky v hnízdech a mapovali populaci ptáků. Jejich informace teď poslouží k vytvoření Atlasu hnízdního rozšíření ptáků, který naznačí situaci. Právě v Českém Těšíně se objevují nově i druhy, které byly v našich končinách dlouho vzácné.

„Tady na nábřeží jsou v podstatě druhy vázané na staré stromy a na řeku. Občas se tady ale objevují i velmi zajímavé druhy – například morčák, který původně byl velmi vzácný a hnízdil jen v severní Evropě. Dnes hnízdí i v Těšíně,“ říká Daniel Křenek, pracovník ochrany přírody českotěšínské radnice a ornitolog.

S měnícími se a klesajícími teplotami se mění i stavy ptáků. Většina tažných druhů se chystá na cestu nebo už začala táhnout a některé druhy jsou už dokonce pryč, jako je například rorýs, který odlétl už během srpna. K odletu se pak chystají třeba čápi.

„Zůstávají tady takzvané stálé nebo potulné druhy – sýkorky, kosi, brhlíci, popřípadě vrabci. Zajímavé ale bude i to, že se občas objevují druhy ze severu. Třeba na vodních nádržích se objeví vzácné a velice zajímavé potáplice,“ upozorňuje Daniel Křenek.

Podzimní festival ptactva

Pár morčáků velkých

„Ornitologové teď v souvislosti s tahem ptáků, který připadá na začátek října, připravují pro veřejnost vycházky. Je to takzvaný podzimní festival ptactva. Jejich přehled je už dnes na stránkách České společnosti ornitologické. Jsou to vycházky, které jsou určeny opravdu pro veřejnost, pro děti. Lidé tak uvidí protahující ptáky, které běžně vůbec nemusí u nás vidět,“ dodává ornitolog.

autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.